Davor Jozić: BiH je rezervoar talenata

Dugo vremena Davor Jozić radi u italijanskoj Ceseni gdje je obavljao većinu funkcija (Ustupljeno Al Jazeeri)

Očekivao sam da Francuska osvoji naslov svjetskog prvaka, dok je Hrvatska osvajanjem drugog mjesta najprijatnije iznenađenje Mundijala, kaže Davor Jozić (57), nekada izvanredni odbrambeni fudbaler druge šampionske generacije Sarajeva, koja je bila prvak Jugoslavije u sezoni 1984/85.

Jozić je ostavio dubok trag u bordo sastavu, u kojem je odigrao 169 utakmica i postigao 15 golova, od 1979. do 1987. godine. Bio je i strijelac pogotka za pobjedu nad Hajdukom sa 1:0 i plasman u finale Kupa maršala Tita u kojem je Sarajevo izgubilo od zagrebačkog Dinama 2:3, u utakmici odigranoj 24. maja 1983. na beogradskoj Marakani. Njegovu igračku karijeru obilježila su i dva gola na Svjetskom prvenstvu 1990. za reprezentaciju Jugoslavije – u porazu od kasnijeg svjetskog šampiona Njemačke 1:4 i trijumfu nad Kolumbijom sa 1:0.

Po odlasku iz tima sa Koševa, nastupao je za italijanske ekipe Cesenu i Speziju, te meksički Club America. Dugo vremena radi u Ceseni i obavljao je većinu funkcija u ovom italijanskom klubu, koji je službeno objavio finansijski slom.

Jozić se nedavno sreo i sa bivšim saigračima iz Sarajeva i trenerom Mirsadom Fazlagićem za vrijeme odmora u glavnom gradu BiH. U intervjuu govori o kvalitetu Mundijala u Rusiji, šansama bh. selekcije u Ligi nacija i kvalifikacijama za Euro 2020, selektoru BiH Robertu Prosinečkom, mogućnosti da jednog dana radi u Nogometnom savezu BiH i FK Sarajevo, te neodlasku Italije na Svjetsko prvenstvo.

  • Jeste li očekivali da Francuska osvoji drugu zlatnu medalju na SP-u poslije 20 godina?

– Gledao sam Francusku u prijateljskoj utakmici u kojoj je pobijedila Italiju 3:1 i ostavila je izvanredan utisak na mene. Povela je 2:0, nadigravši Italiju na tehničkom i planu fzičke spreme, pa sam je vidio prvim favoritom Mundijala. Francuzi su igrali vrlo tvrdo, slično italijanskom načinu igre i opravdali su ulogu favorita. Imali su izuzetan broj kvalitetnih igrača među prvih jedanaest, kao i rezervi. Odgovarao im je turnirski način igranja i od početka do kraja prvenstva vjerovao sam da će Francuska postati svjetski šampion, što se i desilo.

  • Kako biste prokomentarisali podvig Hrvatske, kojoj je pripalo srebro na Mundijalu?

– Hrvatska je naprijatnije iznenađenje, a da osvoji naslov svjetskog prvaka nedostajala su joj dva-tri kvalitetna igrača kako bi nadomjestila umor jer je tri puta igrala produžetke i u dva navrata pobijedila na penale do finala. Selektor Zlatko Dalić uradio je sjajan posao, stvorivši dobru atmosferu i igrači su pokazali privrženost nacionalnom timu. Modrić, Brozović, koji je trčao 16 kilometara na jednoj utakmici i Rakitić činili su najbolji vezni red na svijetu i doprinijeli podvigu Hrvatske. Više sam očekivao od Brazila i Belgije, koja je imala izvanredan ofanzivni potencijal u Hazardu, Lukakuu, Mertensu i De Bruyneu.   

  • Da li je Srbija podbacila ispadanjem u prvom krugu Mundijala, pobijedivši Kostariku 1:0 i izgubivši od Švicarske 1:2 i Brazila 0:2, te koliko je promjena selektora nakon plasmana na najjaču planetarnu smotru uticala na slab rezultat ‘Orlova’?

– Ambicije Srbije bile su veće od ostvarenog rezultata na prvenstvu gdje joj je nedostajalo jedinstva u timu. S obzirom na to da se nije plasirala u drugu fazu takmičenja, ovo je veliki podbačaj Srbije, koja nema konstantu u radu jer često mijenja selektore. Ova promjena uticala je na izbor igrača, njihovu psihološku i fizičku pripremljenost, sistem igre. Svaka iznenadna promjena u reprezentaciji je loš predznak za SP.

  • ‘Azzurri’ nisu izborili nastup na mundijalima prvi put nakon 1958. godine. Koliko ste iznenađeni izostankom četverostrukog svjetskog šampiona sa ovogodišnjeg SP-a?

– Nisam vjerovao da Italija neće proći na SP, mada je imala dosta problema u ekipi. U dvije utakmice baraža protiv Švedske nije ni zaslužila plasman na Mundijal (ukupni rezultat 0:1). Puno stranaca nastupa u italijanskim klubovima, gdje se slabo radi sa mladim kategorijama. Mali je priliv talenata i trebaće vremena da se Italija vrati na staze slave pošto nema zvijezda kao ranije.

  • Može li novi selektor Roberto Mancini vratiti ubrzo Italiju u vrh svjetskog fudbala?

– Kada se kuća pravi, radovi počinju od temelja, a ne od krova, kao što je Italija izabrala novog selektora. On može u kratkom periodu ostvariti uspjeh, no nije urađena reorganizacija takmičenja kako bi se druge momčadi klubova Serie A takmičile u trećoj ligi. U njoj će samo igrati Juventus, Inter i Torino sa drugom momčadi. Sve druge ekipe iz Serie A ostaju bez takmičenja, što je bez ikakve logike. Tek u sezoni 2019/2020. bit će deset mjesta za druge ekipe iz elitnog ranga. To je vrlo sporo, što pokazuje veliki otpor promjenama u Italiji.

Vrijeme će pokazati da li će i koliko to uticati na rezultate državnog tima. Samo je selektor promijenjen, a potrebna je promjena ljudi u italijanskoj federaciji, reorganizacija takmičenja mladih ekipa u Primaveri, nešto slično što su uradili Njemačka, Holandija i Engleska. Italija nije iskoristila vrijeme koje je imala zbog neigranja na Svjetskom prvenstvu da krene od nule.

  • Kako gledate na to da su tri stručnjaka rođena u BiH predvodila druge reprezentacije na SP-u, Dalić je selektor Hrvatske, Vladimir Petković je doveo Švicarsku do osmine finala, a Mladen Krstajić je bio na klupi Srbije, dok je BiH završila nastup u kvalifikacijama?

– To nije slučajno jer Bosna i Hercegovina ima dobre trenere i igrače. BiH je rezervoar talenata i treba se okrenuti vlastitim igračkim snagama. Dalić je pametan čovjek i shvatio je situaciju na poziciji selektora Hrvatske, od čijih je igrača stvorio homogenu grupu sa pobjedničkim mentalitetom. To je zadatak selektora, koji ne radi isti trenerski posao kao u klubovima. On podiže samopouzdanje reprezentativcima, te im savjetima i iskustvom pomaže na terenu i van njega.

  • Posjeduje li BiH kvalitet da se prvi put plasira na Euro 2020?

– Plasman BiH na EP zavisiće i od grupe u kojoj se bude nalazila, te kvaliteta protivnika. Važno je formirati okosnicu ekipe koja će igrati cijele kvalifikacije, a selektor će im u razgovorima objasniti koliko im je važno što igraju za BiH i time se igrački afirmišu na najbolji način. Potrebno je uvesti postepeno i mlade igrače u tim. Neće biti jednostavno, ali selektor Robert Prosinečki može uraditi dobar posao.

  • Kakve su šanse bh. selekcije da bude najbolja u grupi 3 B Divizije Lige nacija sa Sjevernom Irskom i Austrijom, te se tako plasira u završnicu ovog takmičenja?

– Sjeverna Irska i Austrija su protivnici na nivou BiH i mogu se pobijediti pod određenim uslovima. Sve zavisi od pristupa stručnog štaba i zalaganja igrača, mada danas nije lako pobijediti nikog. Biće neizvjesno, ali BiH može proći i mora iskoristiti prednost pogotovo u mečevima kod kuće.

  • Vjerujete li u uspjeh BiH pod vodstvom Prosinečkog, sa kojim ste prije 28 godina igrali zajedno za eks-državu na SP-u u Italiji?

– Selektor je došao u novi ambijent i mora biti sposoban da se prilagodi novim uslovima rada i postavi zahtjeve koje će igrači prihvatiti. Nisam gledao prijateljske mečeve BiH, otkako je Prosinečki selektor, no nadam se uspjesima u zvaničnim utakmicama.

  • Koji status imate trenutno u Ceseni, gdje ste radili kao trener mlađih kategorija i pomoćni trener prvog tima?

– Radim sa mladim selekcijama 30 godina u Italiji i obavljao sam većinu funkcija u Ceseni. Nakon povratka sa odmora, suočio sam se sa nezavidnom situacijom jer je klub doživio finansijsku propast i formira se novi. Cesena, koja se takmičila u Seriji A i Seriji B, startovaće pod novim imenom u četvrtoj ligi. Ponovo će se formirati prvi tim i omladinska škola. Cesena je napravila 76 miliona eura gubitka, a 40 miliona eura je dužna državi zbog neplaćanja poreza.

  • Pratite li rezultate Sarajeva, koje je bez trofeja posljednje tri sezone u bh. takmičenjima?

– Naravno da ih pratim sa velikim zanimanjem i mislim da Sarajevo treba podići kvalitet igara na veći nivo. Prema rezultatima, Sarajevo nije favorit za osvajanje titule prvaka, a da li će se za nju boriti ovaj put zavisi od toga kako će se ekipa napraviti, odnosno da li će se tokom sezone prodavati igrači da se ostvari zarada. Treba planski raditi i ako Sarajevo želi postati prvak, ekipa mora igrati u kontinuitetu tri godine kako navijači ne bi doživjeli novo razočarenje. O tome šta je cilj, sigurno će bolje govoriti rukovodstvo i sportski direktor Sarajeva. Drago mi je što ću prisustvovati prvoj utakmici drugog pretkola Evropske lige protiv Atalante u Reggio Emiliji.

  • Želite li jednog dana raditi u bh. fudbalu i na kojoj poziciji?

– Nije loše pitanje (osmijeh, op.a), a svugdje želim profesionalno izvršavati obaveze jer sam tako navikao. Dobro bi bilo vratiti se u BiH i promijeniti nešto ako bih imao interesantnu ponudu, bilo iz Bh. saveza ili FK Sarajevo. Sticao sam 30 godina iskustvo u radu sa mladim igračima i šteta je da ne prenesem iskustvo drugima.

  • Šta je razlog da reprezentacija Jugoslavije nije ostvarila bolji plasman na SP-u 1990. u Italiji, gdje je u četvrtfinalu eliminisana od Argentine poslije izvođenja jedanaesteraca?

– Iako su igrači bili jedinstveni, nismo imali poticaj kao Hrvatska i Francuska. Imali smo dobar tim, ali nedostajali su Mehmed Baždarević i Srečko Katanec, koji zbog povrede nije igrao u četvrtfinalu. Sa ovom dvojicom igrača, sigurno bismo došli do finala.

  • Može li Juventus, pojačan Cristianom Ronaldom prekinuti dominaciju Reala, koji je tri puta uzastopno prvak Evrope?

– Ronaldo ima 33 godine, a vidjećemo ko će biti zamjena u Realu za njega. Real je i bez njega jedna od najboljih ekipa i boriće se opet za naslov evropskog prvaka. Svjetsko prvenstvo je pokazalo da su ekipe koje zavise od pojedinaca, bez obzira na to što su najbolji igrači, otišle ranije kući, dok su selekcije koje su pokazale timsku snagu otišle do kraja prvenstva.

  • Da li će Juventus i dalje biti nadmoćan u italijanskom prvenstvu u kojem je osvojio sedam uzastopnih titula od sezone 2011/12?

– Juventus radi planski i mijenja mali broj igrača u pauzama. Ni Inter, niti Milan i Napoli nisu takvog kvaliteta da mogu ugroziti prvo mjesto Juventusa iduće sezone. Ovi klubovi moraju uzimati bolje igrače da mu budu ozbiljni rivali. Moguće je da reprezentacija Italije ostvari bolje rezultate ako kostur ekipe bude iz Juventusa. 

Izvor: Al Jazeera