Davor Dragičević najavio nove zahtjeve policiji i pravosuđu

Veliki broj građana Banje Luke okupio se i u četvrtak uvečer na prosvjedu “Pravda za Davida”, kojim traže istinu o smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

U prosvjednoj šetnji prošli su ulicama grada, zaustavili se na mjestu gdje je pronađeno mladićevo tijelo – na ušću rječice Crkvene u Vrbas, prošli ispred entitetskih institucija, policijske uprave, fakulteta na kojem je studirao David Dragičević.

Njegov je otac Davor Dragičević pred gradskom upravom poručio Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kako “nema oproštaja i zaborava”. Najavio je kako će “sve ubice i saučesnici biti sankcionisani”.

Prethodno je najavio nove zahtjeve, koje će predstaviti u nedjelju.

“Ako zahtjeve ne ispune do 9. januara, preuzimamo sve u svoje ruke, lično ću sve predvoditi i uzećemo ono što je naše”, rekao je Dragičević.

Tokom cijele prosvjedne šetnje pozivao je okupljenje na suzdržanost od provociranja i nasilja prema policajcima.

Povorka predvođena Dragičevićem i večeras je bila u prosvjednoj šetnji s obzirom na to da je policija entiteta Republika Srpska zabranila okupljanje na Trgu Krajine. Na tom su mjestu svakoga dana posljednjih nekoliko mjeseci održavani prosvjedi.

Policija je prije dva dana uhitila Davidove roditelje Davora Dragičevića i Suzanu Radanović.

Istog dana privedeno je i nekoliko političara iz oporbe, poput Draška Stanivukovića, Branislava Borenovića, Adama Šukala, kao i nekoliko građanskih aktivista.

Protest i u Zagrebu, i u Novom Sadu

Uhićenja su nastavljena i jučer, ali građani su se i sinoć okupili te organizirali prosvjednu šetnju.

U međuvremenu se oglasio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik te zatražio smjenu tužitelja u Republici Srpskoj zbog, kako je rekao, opstrukcija u istrazi smrti Davida Dragičevića.

Spreman je, kaže, i na to da slučaj preuzme Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ako Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće utvrdi da tužitelji u entitetu Republika Srpska nisu radili svoj posao.

Okupljanje u znak podrške grupi “Pravda za Davida” organizirano je poslijepodne i u Zagrebu, te u Novom Sadu.

S podignutom desnicom, sa svijećama i slikama ubijenog Davida, okupljeni su skandirali “Pravda za Davida”, solidarizirajući se s građanima Banje Luke, ali i cijele regije koji su se pridružili prosvjedima i inzistiranju na otkrivanju počinitelja.

Okupljeni u Novom Sadu su razvili transparente “Pravda za Davida Novi Sad” i “Pravda za Davida i Dženana” i na sredini trga postavili fotografiju Davida Dragičevića. Potom su prošetali ulicama Novog Sada uzvikujući parole “Pravda za Davida”, “Pohapsite ubice” i “Lukaču ubico”.

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije