Davidova majka ponovila zahtjeve, za ocem traga policija

I večeras su se kod hrama Hrista Spasitelja u centru Banje Luke okupili aktivisti grupe “Pravda za Davida” i građani, koji su, zajedno sa Suzanom Radanović, majkom Davida Dragičevića, došli zapaliti svijeću ubijenom mladiću.

Policija je, nakon određenog vremena, zatražila da se raziđu jer su zabranjena okupljanja. 

Prethodno je Radanović ponovila pitanja koja Davidova porodica već duže postavlja policijskim i pravosudnim organima.

Među tim pitanjima su: “vatrogasci koji su izvukli tijelo Davida, Davoru [Dragičeviću] su rekli da je tijelo pronađeno na suhoj pješčanoj površini, a na slikama uviđaja tijelo je u vodi”, “zašto je smijenjena dežurna tužiteljica koja je izašla 24. marta kada je nađeno tijelo i koja je naložila obdukciju jer je sumnjala na ubistvo”, “zašto je patolog iznio nepotpune nalaze obdukcije”, “zašto su najviši funkcioneri slagali da je David koristio LSD, marihuanu i alkohol kada je poznato da u Banjoj Luci nema tokiskološke laboratorije”.

“Ovo je sedam od milion nelogičnosti. Tražim i zahtjevam da mi odgovore. Samo odgovor na ova pitanja pokrenut će nas s mrtve tačke u istrazi”, kazala je Davidova majka.

Poziv ministru da odstupi

Pozvala je ministra policije Dragana Lukača da riješi ubistvo njenog sina ili podnese ostavku iz moralnih razloga.

“Doveli su me u situaciju da ne smijem spomenuti ime svoga sina na ulici. I dalje ću zahtjevati pravdu za Davida”, naglasila je Radanović.

Prije dva dana zabranjena su sva okupljanja grupe “Pravda za Davida”, a večeras je po prvi put policija ušla u crkveno dvorište i tražila od građana da se raziđu.

“Cilj je da se ova priča odvuče sa teme, sa ubistva Davida Dragičevića. Ne želim da pričam o policiji, o torturi koju rade, vraćamo se na početak, na ono zbog čega smo svi tu. Zbog čega ćemo ostati tu, a to je otmica i ubistvo moga djeteta”, kazala je Suzana Radanović okupljenima.

Na pitanje novinara, postavljeno i dan ranije, hoće li prijaviti slučaj nestanka Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, ponovila je da nema kome da prijavi nestanak.

Davora Dragičevića još nema, ni tri dana nakon što je posljednji put viđen tokom protestnog okupljanja grupe “Pravda za Davida”.

Advokati demantovali vijest o pregovorima

Na pitanje gdje je otac stradalog Davida, čija je smrt u martu prošle godine uzrokovala svakodnevne proteste, odgovor nema niko, dok policija traga za njim.

Mediji iz bh. entiteta Republika Srpska barataju neprovjerenim informacijama da je Dragičević Ministarstvu unutrašnjih poslova ponudio predaju, ali pod svojim uslovima. Navodno to nije prihvaćeno.

Prema nepotvrđenim vijestima, Dragičević je tražio da mu je bude određen pritvor, no, ako je suditi prema medijima, MUP Republike Srpske je odgovorio da to ne dolazi u obzir.

“Preko mene nije iznosio nikakve zahtjeve”, rekao je Milan Malešević, advokat grupe “Pravda za Davida”, u izjavi za Radio Sarajevo.

Dragičevićev advokat Ifet Feraget odgovorio je kako “do daljnjeg neće davati nikakve izjave jer se pojavljuju razne spekulacije koje su u službi sprečavanja istrage ubistva Davida Dragičevića”.

Podstrekavali Dragičevića

Policijska uprava Banje Luke u utorak je podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv Dragičevića i još tri lica.

U zvaničnom saopštenju policije navedeno je da je Dragičević “osumnjičen da je 27. i 30. decembra tokom javnog govora na odvojenim lokacijama u Banjoj Luci uputio ozbiljne prijetnje i izazvao osjećaj straha i ugroženosti kod dvojice građana”.

Ostale tri osobe osumnjičene su da su “s umišljajem podstrekavali Dragičevića na izvršenje krivičnog djela ogrožavanje sigurnosti”.

Bh. mediji tvrde da je riječ o Željki Dabiću, Slaviši Simiću i Steli Milanović.

Stanivuković: Montirani proces

U međuvremenu, član Partije demokratskog progresa i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković zadržan je u pritvoru, a potom i izveden pred tužioca, nakon što ga je banjalučka policija uhapsila u utorak dok je sa Davidovom majkom Suzanom Radanović palio svijeće za ubijenog mladića.

Stanivuković je u večernjim satima u srijedu pušten na slobodu, a na teret mu se stavlja krivično djelo “izazivanje nereda”.

U saopćenju koje je objavio Stanivukovićev tim, istaknuto je da se protiv njega vodi montiran proces.

“Pripadnici policije u civilu prišli su Drašku Stanivukoviću i lišili ga slobode, ne čekajući da završi vjerski obred paljenja svijeća. Policija je pokušavala da spriječi medije medije da snimaju i fotografišu hapšenje. Protiv Draška Stanivukovića vodi se montiran proces, što znači da vlast na najperfidniji način koristi mlade ljude okupljene oko Draška i prisiljavaju ih na izjave pod strahom i pritiskom.

Svim Draškovim saradnicima dolaze kućama i postavljaju pitanja ‘Da li vas je Draško nagovorio?’. Postavljaju pitanja kojima insinuiraju odgovore. Cilj je krivični progon i sprečavanje daljeg političkog djelovanja Draška Stanivukovića“, navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Stanivuković u pritvoru

Navedeno je i to da je Stanivuković je poručio da “nije kriv, jer ne postoje dokazi”.

“Nećete moći da me osudite. Nećete moći da zaustavite podršku ljudi koje imam. Izgubićete sada, ali i za dvije godine”, poručio je Stanivuković.

Partija demokratskog progresa zbog toga je danas održala konferenciju za novinare pred entitetskim parlamentom, zahtijevajući da policija pusti Stanivukovića na slobodu.

Zastupnica PDP-a Jelena Trivić, koja je tokom dana i sama ispitana u policiji u svojstvu svjedoka, osudila je prekomjernu upotrebu sile.

“Za sve nemile događaje u Banjaluci nisu krivi građani, već oni koji nisu riješili ubistvo Davora Dragičevića”poručila je Trivić.

Ta stranka odbacuje navode da su oni organizatori protesta u Banjoj Luci.

Oglasili se i predstavnici EU

Oglasili su se i Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini te šefovi misija država članica Unije u BiH, navodeći kako “budno prate” događaje u Banjoj Luci u vezi s protestima grupe “Pravda za Davida”.

“Pravo na mirno okupljanje, zajedno sa slobodom izražavanja ključno je za svako funkcionalno demokratsko društvo”, navode.

“Primili smo k znanju pojašnjenja poslana iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nakon hapšenja. U tom smislu naglašavamo važnost procesa u zakonskom okviru kao i pravo na pravdu”, dodali su.

Najavili su da će nastaviti pomno pratiti situaciju, posebno kada je riječ o istrazi koja je u toku i njenom sudskom epilogu.

Izvor: Al Jazeera i agencije