David Moyes menadžer Uniteda

Alex Ferguson (lijevo) je Moyesa (desno) 1998. godine pokušao dovesti u klub (AP)

David Moyes je postavljen na mjesto novog menadžera Manchester Uniteda, nakon što je pristao na šestogodišnji ugovor.

Pedesetogodišnjak koji će mjesto Alexa Fergusona preuzeti 1. jula, otkrio je želju za napuštanjem trenutnog kluba Evertona, ranije u četvrtak.

Moyes, koji je vodio ekipu sa Goodison Parka od 2002. godine, upravljat će Evertonom u dvije finalne utakmice sezone, prije nego što se preseli na Old Trafford.

“Velika je čast kada od vas traže da budete menadžer Manchester Uniteda”, rekao je Moyes za zvaničnu internet stranicu tog kluba.

“Oduševljen sam što me je Sir Alex preporučio. Veoma cijenim sve što je uradio. Znam da će biti teško pratiti stope najboljeg menadžera ikada, ali šansa da se vodi Manchester United nije nešto što dođe često i radujem se tom poslu slijedeće sezone. Imao sam odličan posao u Evertonu, sa odličnim predsjednikom i upravnim odborom i odličnim igračima. Od sada pa do kraja sezone, uradit ću sve što je u mojoj moći da završimo što bolje pozicionirani na tabeli. Evertonovi fantastični navijači su važna karika za moj ugodan boravak na Goodisonu i zahvaljujem im se na podršci koju su pružili meni i igračima. Everton će biti u mom srcu do kraja mog života.”

Fergusonova podrška

Ferguson je javno podržao Moyesa, te rekao da je on savršen za klupu Uniteda.

“Kada smo razgovarali o kandidatima za koje smo mislili da imaju prave atribute, jednoglasno smo se dogovorili o Davidu Moyesu”, rekao je Ferguson za zvaničnu stranicu Uniteda.

“David je čovjek od integriteta sa snažnom etikom rada. Divio sam se njegovom radu dugo vremena, a još 1998. godine sam ga pokušao dovesti na poziciju asistenta menadžeru ovdje. Tada je bio mlad čovjek na početku karijere, a od tada je u Evertonu napravio odličan posao. Nema sumnje da sadrži sve kvalitete koje su potrebne ovom klubu.”

Moyes je rekao predsjedniku Evertona Billu Kenwrightu da želi naslijediti Fergusona u četvrtak.

Moyes nikada nije osvojio veći trofej sa Evertonom, nakon više od decenije u najvišoj ligi Engleske, ali je iz godine u godinu stvarao snažan tim uprkos malom budžetu.

Klub iz Liverpoola je samo tri puta, otkako je na čelu Moyes, bio izvan prvih deset ekipa engleske Premier lige, a 2005. godine su se kvalifikovali za Ligu prvaka.

“Everton može potvrditi da će Moyes napustiti klub po završetku sezone”, stoji u saopćenju kluba.

Zahvala Evertona

U saopćenju još stoji: “Predsjednik se u ime kluba zahvaljuje Davidu za ogroman doprinos Evertonu otkako je došao 2002. godine. On je izvanredan menadžer.”

Njegove posljednje dvije utakmice na klupi Evertona će igrati protiv West Hama i Chelseja.

United je jedan od najvećih svjetskih sportskih brendova, koji vrijedi preko tri milijarde američkih dolara, te sa više od 650 miliona navijača širom svijeta.

Legendarni nogometaš “crvenih đavola” Sir Bobby Charlton rekao je da je veoma zadovoljan što je Moyes novi menadžer, jer je oduvijek govorio da bi volio da on bude Fergusonov nasljednik.

“Dobili smo čovjeka koji razumije koliko je ovaj klub poseban, koji zna da prepozna važnost dovođenja mladih igrača koji će se razvijati i postajati svjetska klasa”, poručio je Charlton.

Izvor: Agencije