David Dragičević sahranjen u Austriji

Dragićević se u kapeli obratio okupljenima i zahvalio se što su došli na drugu sahranu njegovog sina (Klix.ba)

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića, ubijenog mladića iz Banje Luke, sahranjeni su u petak u Bečkom Novom Mjestu, u blizini Beča, gdje živi njegova majka Suzana Radanović.

“Sve je već rečeno, a ništa učinjeno nije. Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša, nadam se da ćeš danas pronaći svoj spokoj”, rekao je Davor Dragičević na drugoj sahrani svog sina Davida, javlja Anadolija.

Sahrani su, osim porodice i prijatelja, prisustvovali Banjalučani, članovi grupe “Pravda za Davida”.

Sahrani je prisustvovao i Muriz Memić, otac Dženana Memića, mladića koji je ubijen na Ilidži kod Sarajeva prije tri godine i čije ubistvo još nije razjašnjeno, kao i Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

‘Samo pravda za ubijeno dijete’

Pri spuštanju sanduka u grobnicu okupljeni su uzviknuli “Pravda za Davida, pravda za svu našu djecu, pravda za Dženana, roditelji nikada neće ostati sami.”

Davor Dragičević u kapeli se obratio okupljenima i zahvalio što su došli na drugu sahranu njegovog sina.

“Oprostiti se od njega danas ne mogu. Halaliti svoje dijete od 21 godinu, državo, neću nikada. Nadam se da će moje dijete ovdje naći bar spokoj, mir neće – ni on ni ja dok god ubice šetaju Banjalukom, [bh. entitetom] Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Dragičević.

Naglasio je da ga ne zanima šta će ko jednog dana reći o njemu i njegovom sinu.

“Ubili ste dijete, ubili ste mu porodicu, dom, svijeću, slavu, prezime… Za mene ne postoji ništa više – samo pravda za moje ubijeno dijete”, rekao je.

Sahrana u Austriji organizirana je po želji roditelja ubijenog mladića, a tijelo je prije tri dana ekshumirano iz banjalučkog groblja.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. u Banjoj Luci, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije, na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca, pa pao u Crkvenu ili je gurnut u nabujalu rijeku.

Zabranjena okupljanja građana Banje Luke

Od 26. marta roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizirali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuju pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a te predstavnike institucija tog entiteta.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević napustio je Bosnu i Hercegovinu nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane.

Otad se svake večeri u 18 sati građani Banje Luke okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svijeće.

Izvor: Agencije