Darroch: Trump je iz sporazuma s Iranom istupio u inat Obami

Nakon što su objavljeni povjerljivi diplomatski dokumenti, Kim Darroch je podnio ostavku (Getty Images)

Američki predsjednik Donald Trump se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma iz “diplomatskog vandalizma”, kako bi prkosio svom prethodniku Baracku Obami, napisao je bivši britanski ambasador u Washingtonu Kim Darroch u novootkrivenom šokantnom dopisu Downing Steetu, prenosi Tanjug.

Darroch je naveo da se američki predsjednik povukao iz nuklearnog sporazuma “iz ličnih razloga” i nagovijestio da je bilo podjela među njegovim najbližim saradnicima. 

U maju 2018. godine, tadašnji ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson je otputovao u Washington da pokuša uvjeriti Trumpa da ne napušta sporazum.

Diplomatski spor između Londona i Washingtona

Prošle sedmice Mail On Sunday objavio je dokumente u kojima je Darroch opisao administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kao “nesposobnu” i “disfunkcionalnu” što je izazvalo diplomatski spor između Londona i Washingtona, nakon čega je Darroch podnio ostavku.

Britanski zvaničnici su pokrenuli istragu kako bi pronašli osobu odgovornu za curenje dokumenata, prenosi Reuters.

Prema pisanju Sunday Timesa, koji se poziva na neimenovane izvore iz vlade, osumnjičeni je identifikovan i pretpostavke da bi curenje dokumenata moglo da bude rezultat hakerskog napada neke strane države su isključene.

Direktor antiterorističke policije upozorio je medije da ne objavljuju ova dokumenta jer bi to moglo predstavljati kršenje zakona o državnoj tajni.

Izvor: Agencije