Oglasi

Darmanović: Vučić zaoštrava odnose sa susjedima

Crnogorski šef diplomacije kaže da Aleksandar Vučić zaoštrava odnose sa susjedima, što nije dobar trend koji god razlog bio.
Aleksandar VučićDarmanović kaže da se od uspostavljanja dominacije Vučića na srpskoj političkoj sceni dugo radilo na poboljšanju odnosa sa susjedima, ali se sada svjedoči drugačijem trenduEPA - Arhiva

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je da zaoštravanje odnosa Srbije s gotovo svim susjedima nije dobar trend te da neće donijeti ništa dobro prije svega Srbiji jer je Srbija važan faktor u regiji i trebala bi biti značajan faktor stabilnosti, prenosi Beta.

Darmanović je za izdanje lista Danas od 31. prosinca rekao da se od uspostavljanja dominacije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na srpskoj političkoj sceni, dugo radilo na poboljšanju odnosa sa susjedima i to, kako je ocijenio, ne bez izvjesnog uspjeha, ali da se sada svjedoči drugačijem trendu.

Darmanović: Nadajmo se da je u pitanju prolazna faza

"[Aleksandar Vučić] Zaoštrava odnose sa susjedima. Ovo svakako nije dobar trend, koji god razlog da je u pitanju, jer je Srbija važna zemlja u regionu i trebalo bi da bude značajan faktor stabilnosti. Nadajmo se da je u pitanju prolazna faza jer se na Balkanu politički narativ često zaoštrava i bez pravog razloga", rekao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, usporedno s političkim zaoštravanjem koje Srbija demonstrira prema Crnoj Gori, dvije zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa koji su stabilni i dugoročni.

"To je prije svega zajednička evropska agenda, a da bi evropske aspiracije koje dijelimo bile kredibilne, veoma je važno da i naši bilateralni odnosi i kontakti budu utemeljeni na evropskim vrednostima i uzajamnom poštovanju i razumijevanju", rekao je Darmanović.

Intenzivni ekonomski odnosi

Dodao je kako u tom smislu indikator mogu biti formalni državnički posjeti, ali da oni nisu uvijek mjerilo odnosa dvije zemlje.

Crnogorski šef diplomacije dodao je da su ekonomski odnosi Srbije i Crne Gore intenzivni te da je Srbija glavni vanjskotrgovinski partner Crnoj Gori.

Rekao je i kako je važno da svi rade na dobrobit svojih zemalja, kao i cijele regije i jasne europske budućnosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.