Oglasi

Darmanović: EU treba širenje gledati kao geopolitičko pitanje

Šef crnogorske diplomatije je uvjeren kako će Evropska komisija nastaviti s politikom proširenja Evropske unije.
Srđan Darmanović: Ako 2025. godina kao rok ostane realistična, to će biti primjereni uspjeh za Crnu GoruEPA-EFE

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović tvrdi kako će Evropska unija morati proširenje, osim kao politiku koja ide ususret standardima, posmatrati i kao geopolitičko pitanje.

"Zato što dobijamo sve ozbiljnije konkurente na zapadnom Balkanu koji ne dijele vrijednosti evroatlantskog prostora", rekao je on za internetsku stranicu Radio-televizije Crne Gore, ne objašnjavajući na koje to konkurente misli.

Po njemu, EU će morati i na taj način tretirati politiku proširenja što "ne znači da nagrađuje države koje još nisu spremne".

Darmanović je iznio uvjerenje kako će Evropska komisija nastaviti s politikom proširenja, ali i kako taj proces neće zavisiti samo od Unije.

Komentar Pahorovog stava

Darmanović je, komentirajući stav predsjednika Slovenije Boruta Pahora, koji je prošle sedmice u Budvi kazao kako države zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu u narednih pet, 10 ili 15 godina, ako pokušaju rješavati probleme, rekao kako takva ocjena nije nerealistična.

"Sama Evropska komisija je u Strategiji spomenula 2025. godinu, to je šest godina od sada. Ako se pretpostavi da sve zemlje neće ući tako brzo, relativno brzo, onda Pahor nije izrazio neki nerealističan stav", poručio je šef crnogorske diplomatije.

"Neke zemlje tek otvaraju pregovore. Ako 2025. godina kao rok ostane realistična, to će biti primjereni uspjeh za Crnu Goru. Itekako insistiramo na principu regate - da oni koji su uspješniji idu brže."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.