Darku Kovačeviću nepravomoćno pet godina bezuvjetnog zatvora

Darko Kovačević, Daruvarac, Darko Kovačević Daruvarac
Darko Kovačević, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda (Dino Stanin / Pixsell)

Darko Kovačević, zvani, Daruvarac (31), čije je nedavno puštanje iz istražnog zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje djevojke izazvalo prosvjede građana i negativne reakcije samog državnog vrha, osuđen je u četvrtak na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno na pet godina bezuvjetnog zatvora.

Četiri i pol godine zatvora dobio je za napad, a deset mjeseci za prijetnju, prenosi Hina. 

Ukupno je to jedinstvena kazna na pet godina bezuvjetnog zatvora.

Tridesetjednogodišnji Darko Kovačević, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj Zadranki, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za taj slučaj.

Prosvjedi i reakcije državnog vrha

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru i naveo kronologiju događaja od uhićenja Darka Kovačevića kao i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog puštanja na slobodu okrivljenog Darka Kovačevića prosvjedovala je Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a to su ocijenili sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Zadru je razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva, nakon čega je izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da dijeli ogorčenje javnosti te da je nedopustivo korištenje procesnih instituta koje vodi do ugrožavanja brzog odvijanja procesa, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je tada da država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku ima ozbiljan problem.

Izvor: Agencije