Darko Kovačević ‘Daruvarac’ izlazi na slobodu bez mjera opreza

Darko Kovačević, Daruvarac, Darko Kovačević Daruvarac
Budući da je Kovačević nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora, do pravosnažnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec (Dino Stanin / Pixsell)

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru ukinulo je u petak istražni zatvor Darku Kovačeviću zvanom “Daruvarac” (31) i odbilo mjere opreza, potvrdio je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić, tako da Kovačević 10. veljače izlazi iz zatvora i bit će mu vraćeni svi osobni dokumenti.

Kovačević je na Općinskom sudu u Zadru proglašen krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G. i nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.

Po zakonu, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec, odnosno šestinu istražnoga zatvora, a to istječe 10. veljače, prenosi Hina.

Nakon što je 6. veljače obitelj njegove žrtve primila prijetnje preko društvenih mreža, Općinsko državno odvjetništvo ponovno je zatražilo određivanje mjera opreza: zabranu napuštanja boravišta, obvezno javljanje državnom tijelu, zabranu približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom te privremeno oduzimanje putnih isprava.

Policija je za prijetnje osumnjičila 17-godišnjaka i nije utvrdila njegovu povezanost s “Daruvarcem”.

Vijeće je zaključilo kako Kovačeviću ne mogu biti određene nikakve mjere jer mu istječe istražni zatvor u maksimalnom trajanju.

Istječe maksimalni istražni zatvor, nema mjera

Klarendić je objasnio da mjere opreza sud može izreći kao zamjenu za istražni zatvor, a ovdje istječe maksimalni istražni zatvor.

Kad izađe, bit će mu vraćeni svi osobni dokumenti i moći će se slobodno kretati unutar i izvan granica Republike Hrvatske.

Sjednica izvanraspravnoga vijeća Općinskoga suda u Zadru počela je u 10 sati, ali je vrlo brzo bila prekinuta jer je Kovačevićev odvjetnik Boris Radman tražio izuzeće vijeća. Oko 13 sati predsjednica Općinskoga suda u Zadru Ana Mišlov odbila je Radmanov odvjetnika i sjednica je nastavljena.

Glasnogovornik zadarskog Općinskog suda ranije je potvrdio da će Kovačević biti pušten na slobodu do pravomoćnosti presude.

Na upit kad se može očekivati pravomoćna presuda glasnogovornik Klarendić kazao je HINA-i da je to teško reći jer se Kovačević žalio na presudu.

Kad žalba bude zaprimljena na Općinskom sudu, o njoj se u roku osam dana mora očitovati Općinsko državno odvjetništvo, a odgovori li negativno, o žalbi će odlučivati Županijski sud.

Kovačevićev odvjetnik Boris Radman odmah nakon izricanja nepravomoćne presude podnio je žalbu na rješenje o produljenju istražnoga zatvora, što je Županijski sud u Zadru usvojio te preinačio rješenje ograničivši, sukladno zakonu, trajanje istražnoga zatvora na maksimalnih mjesec dana.

Kovačević je 10. siječnja na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na pet godina bezuvjetnog zatvora.

Prosvjedi i reakcija državnog vrha

Kovačević, koji je 13. lipnja 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je bio pušten na slobodu 14. prosinca prošle godine nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu, pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi branitelj, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru, koji je, uz kronologiju događaja od Kovačevićeva uhićenja, naveo da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog Kovačevićeva puštanja na slobodu tada je prosvjede u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali da će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Tadašnje puštanje iz istražnog zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje djevojke izazvalo je negativne reakcije i samog državnog vrha.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da dijeli ogorčenje javnosti te da je nedopustivo korištenje procesnih instituta koje vodi do ugrožavanja brzog odvijanja procesa, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je tada da država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku ima ozbiljan problem.

Izvor: Agencije