Darfur: U sukobima dvije etničke grupe najmanje 30 mrtvih

Nasilje je veliki izazov za prelaznu sudansku vladu koja nastoji zaustaviti višedecenijske pobune u više pokrajina među kojima je Darfur (EPA)

Najmanje 30 ljudi je poginulo u sukobima Arapa i nearapa u sudanskoj državi Južni Darfur, saopćio je kabinet sudanskog premijera Abdalle Hamdoka, prenosi Hina.

“Guverner Južnog Darfura podnio je opširni izvještaj o stanju u pokrajini u kojemu se navodi da je u sukobima plemena poginulo 30 ljudi”, dodaje se u saopćenju.

“Odajem počast svim poginulima (…) i pozivam na strogo poštovanje zakona kako se ovakvi izgredi ne bi ponovili”, poručio je Hamdok na Twitteru.

Sukob pripadnika dviju suparničkih zajednica, arapskog plemena Razikata i afričkog Falate, izbio je nakon krađe stoke, rekao je za AFP izvor koji je htio ostati anoniman, prenosi Hina.

Veliki izazov

Dogodio se 80-ak kilometara jugoistočno od Nyale, glavnog grada države Južnog Darfura, na zapadu Sudana, navodi isti izvor.

Nasilje je veliki izazov za prelaznu sudansku vladu koja nastoji zaustaviti višedecenijske pobune u nekoliko pokrajina među kojima je Darfur.

Napetosti između Arapa i nearapa potječu iz vremena građanskog rata u Darfuru koji je izbio 2003. kada su se etnički Afrikanci pobunili, optužujući arapsku sudansku vlast za diskriminaciju.

Vlada tadašnjeg predsjednika Sudana Omara al Bashira optuživana je za naoružavanje lokalnih nomadskih arapskih plemena i za njihovo organiziranje u paravojne grupe ozloglašene zbog masovnih ubistava i silovanja.

Izvor: Agencije