Oglasi

Danski socijaldemokrati protiv nezapadnih stranaca

Socijaldemokrati namjeravaju osnivati centre za prihvat izbjeglica van granica Evropske unije.
Mette Frederiksen poručuje da Danska više nema mogućnost prihvatati stranceEPA

Danski socijaldemokrati namjeravaju predložiti ograničavanje broja "nezapadnih" stranaca koji bi mogli ući u tu državu, članicu Evropske unije.

"Želimo postaviti ograničenje broja nezapadnih stranaca koji mogu doći u Dansku", navela je Mette Frederiksen, predsjednica stranke, u dokumentu u kojem se tretira politika azila, prenosi agencija Fena.

Oni namjeravaju osnivati centre za prihvat izbjeglica van granica EU-a te u budućnosti spriječiti izbjeglice da dobijaju azil mimo kvota koje postave Ujedinjeni narodi.

'Promjena populacije'

To bi značilo da bi se azilanti koji dođu "spontano" u Dansku deportirali u centre, naprimjer u sjevernoj Africi, dok se njihov zahtjev ne razmotri.

Frederiksen poručuje da Danska više nema mogućnost prihvatati strance.

"Populacija u Danskoj promijenila se za kratko vrijeme. Godine 1980. samo jedan posto populacije nije bio zapadnog porijekla. Sada to iznosi osam posto", rekla je ona.

Druge ljevičarske stranke odbacile su prijedlog.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.