Danski nacionalisti protiv dolaska muslimana

Najveća danska stranka, opozicioni Socijaldemokrati, osudila je ove komentare (AP)

Danska narodna partija, antiimigracijska i nacionalistička stranka koja podržava aktuelnu Vladu desnog centra, predlaže da ova zemlja zabrani imigraciju iz muslimanskih država, navodeći kao razlog opasnost od napada kakvi su se desili u drugim evropskim državama.

Zamjenik predsjednika DPP-a Soeren Espersen je u intervjuu za dnevni list Berlingske izjavio kako bi se muslimanskim migrantima trebao zabraniti ulazak u Dansku na četiri do šest godina.

“Zato što nam je potrebna pauza poslije nedavnih terorističkih napada u Evropi”, kazao je on, prenosi agencija AP.

Njegov stav podržalo je nekoliko zvaničnika DPP-a, koji navode kako 270.000 muslimana koji žive u Danskoj, koja ima manje od šest miliona stanovnika, već predstavljaju “ozbiljan rizik i mogućnost podrške oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant”.

Stav najjače stranke

Najveća danska stranka, opozicioni Socijaldemokrati, osudila je ove komentare i uporedila ih s antiimigracijskom politikom republikanskog predsjedničkog kandidata u SAD-u Donalda Trampa.

Lars Aslan Rasmussen, zastupnik Socijaldemokrata, čiji je otac musliman, navodi kako je stav DPP-a “vjerska diskriminacija, vjerski aparthejd”.

Martin Henriksen, glasnogovornik DPP-a za imigraciju, za agenciju AP je kazao kako njegova stranka – koja podržava dansku manjinsku Vladu, ali nema pozicija u njoj – neće tražiti zakon koji jasno brani dolazak muslimanskih migranata, ali kako će ta blokada biti primarni cilj djelovanja stranke.

“Islam je ratoborna religija, ne smijemo biti slijepi na činjenicu kako mnogi koji vrše terorističke napade inspiraciju pronalaze u islamu. Zato postoji veza između broja muslimana u državi i opće opasnosti za sigurnost”, navodi Henriksen.

Izvor: Agencije