Danski ministar poziva na sankcije Rusiji zbog incidenta u Azovskom moru

Kerčki moreuz, Brodovi
Rusija je ranije zarobila ukrajinske brodove i njihovu posadu u vodama koje odvajaju Krim (Arhiva)

Danski ministar vanjskih poslova pozvao je na sankcije Evropske unije protiv Rusije zbog sukoba s Ukrajinom u Azovskom moru. 

Anders Samuelsen sastat će se u utorak s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, a u srijedu će posjetiti grad Mariupolj na Azovskom moru, saopćilo je dansko ministarstvo. 

“Smatram da EU treba reagirati na agresivno ponašanje Rusije”, poručio je Samuelsen u saopćenju.

Evropska unija poslat će Moskvi ove sedmice službenu diplomatsku protestnu notu zbog zadržavanja 24 ukrajinska člana posade koji su pritvoreni tokom incidenta u novembru, otkrili su diplomatski izvori za Reuters.

Evropski ministri vanjskih poslova u četvrtak će se sastati kako bi raspravljali o Ukrajini i drugim pitanjima. 

Zarobljavanje brodova

Rusija je u decembru prošle godine zarobila tri broda ukrajinske mornarice i njihove posade kod Kerčkih vrata, što je razbuktalo napetosti između dvije zemlje.

Incident se dogodio u Crnom moru kada su brodovi pokušali ući u Azovsko more kroz taj moreuz, nakon čega je Rusija zaplijenila brodove i uhapsila članove posade, optuživši ih za ilegalan ulazak u ruske teritorijalne vode. 

Sud u Moskvi sredinom mjeseca produžio je pritvor dvadesetčetvorici ukrajinskih mornara.

To je bio prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon pripojenja Krima 2014. i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih separatista, u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvale su Rusiju da ih oslobodi, ali Kremlj kaže da im se mora suditi. Datum suđenja još nije poznat.

Izvor: Agencije