Danski mediji objavili identitet napadača

Tokom vikenda u Kopenhagenu su se dogodila dva oružana napada sa smrtnim posljedicama (EPA)

Danska policija je podnijela tužbe protiv dvojice muškarca privedenih pod sumnjom da su pomagali osumnjičenom ubici dvije osobe u napadu na sinagogu i konferenciju o promovisanju slobode govora u Kopenhagenu.

„Dva muškarca optužena su da su pomagali savjetima i djelima licu koje je pucalo u Krudttondenu i Krystalgadeu“, navodi se u dokumentu u kojem policija nije navela više detalja.

Prethodno je policija, na svojim službenim stranicama, objavila kako je ubijeni napadač za kojeg se sumnja da je izvršio napade tokom izlaganja Larsa Vilksa o slobodi izražavanja, a potom i na sinagogu u centru Kopenhagena, 22-godišnji Danac arapskog porijekla.

U saopćenju objavljenom na internetu navodi se da se na fotografijama kada je izvršen prvi napad vidi da je 22-godišnji Danac arapskog porijekla nosio istu odjeću kao i kada je upucan.

Napadač je odranije poznat policiji i bio je osuđivan za različite prekršaje.

S druge strane, danski mediji objavili su informacije da je napadač 22-godišnji Abdel Hamid El-Hussein, a danski list Ekstra Bladet navodi da je prije dvije sedmice izašao iz zatvora.

U napadu koji se desio tokom Vilksovog izlaganja o slobodi izražavanja ubijen je 55-godišnji režiser Finn Norregaard, a u napadu koji se desio kasnije na sinagogu u centru Kopenhagena ubijen je zaštitar Dan Uzan (37).

Hollande: Nadvladati terorizam

Jedan napadač je ubijen tokom akcije policije nakon prvog napada, a policija je potom u centru Kopenhagena likvidirala još jednu osobu za koju tvrde da je učestvovala u oba spomenuta napada.

Iste mete napadnute su tokom vikenda u Kopenhagenu i u januaru u Parizu, kada je ubijeno 17 ljudi, izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande.

“Teroristi su izabrali iste mete. Možemo vidjeti da među njima postoji veza, koja ukazuje na postojanje mreže, ali pokazuje i da su teroristi izabrali da napadnu ono što mi jesmo, ono što predstavljamo, a to su vrijednosti slobode, zakona, zaštite svakog građanina, bez obzira na njegovu ili njenu vjeroispovjest”, rekao je Hollande u danskoj ambasadi u Parizu.

I Danska i Francuska su u žalosti, ali s “istom željom da se odupru i nadvladaju terorizam”, poručio je Hollande, izrazivši solidarnost s Dancima, prenio je AFP.

Danske vlasti upozorile su prethodno da je muškarac, koji je izvršio dvostruko ubistvo u Danskoj, “možda bio inspirisan događajima koji su se odigrali u Parizu” između 7. i 9. januara.

Izvor: Agencije