Oglasi

Danska želi suverenitet nad Sjevernim polom

Danska je podnijela zahtjev UN-u, tvrdeći da je regija koja okružuje Sjeverni pol povezana s kontinentalnim dijelom Grenlanda, dio danske autonomne teritorije.
Kanada i Rusija već su pokazali vlastite pretenzije prema energentima bogatoj arktičkoj teritorijiEPA

Danska je podnijela zahtjev Ujedinjenim narodima, tvrdeći da je regija koja okružuje Sjeverni pol povezana s kontinentalnim dijelom Grenlanda, dio danske autonomne teritorije.

Ministar vanjskih poslova Martin Lidegaard izjavio je da je to historijska i važna prekretnica za Dansku.

Kanada i Rusija već su pokazali vlastite pretenzije prema energentima bogatoj arktičkoj teritoriji, a arktičke zemlje složile su se da UN-ova komisija riješi njihov spor.

Greben Lomonosov

U središtu spora je greben Lomonosov, 1. 800 kilometara dugačak podvodni planinski lanac koji dijeli Arktik na dva dijela.

Još u 2008. godini Američki geološki zavod je procijenio da skoro 22 posto neotkrivenih svjetskih resursa leži sjeverno od Arktičkog kruga, ali da je malo vjerovatno da ima velikih nalazišta nafte ili gasa ispod dubokih voda Sjevernog pola. 

Tim danske misije u UN-u uručio je komisiji tri kutije s dokumentima u ponedjeljak, saopćio je glasnogovornik misije.

Komisija od 21 člana moraće istražiti da li ima dovoljno naučnih dokaza da se pokaže koliko su pretenzije na Sjeverni pol opravdane.

Ako se navodi podudaraju, države koje su ih predstavile morat će pregovarati, saopćio je glasnogovornik.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.