Oglasi

Danska uvodi zabranu burki

Zakon koji je predložila desničarska koalicija usvojen je sa 75 glasova 'za' i 30 'protiv'.
Kako je saopćila Vlada, zakon nije usmjeren ni na jednu religiju i ne brani marame za glavu, turbane ili tradicionalne jevrejske kapeArhiva

Danski parlament usvojio je zakon koji predviđa zabranu nošenja odjeće koja prekriva lice, poput muslimanskih velova nikaba i burki, čime se pridružila evropskim zemljama koje su ranije uvele takvu zabranu.

Zakon, poznat i kao "zabrana burke", a koji je predložila desničarska koalicija, usvojen je sa 75 glasova "za" i 30 "protiv", prenosi AP.

Novčana kazna

Kako je saopćila Vlada, zakon nije usmjeren ni na jednu religiju i ne brani marame za glavu, turbane ili tradicionalne jevrejske kape.

U zakonu, koji će stupiti na snagu 1. augusta, navodi se da njegovo kršenje biti kažnjeno sa 1.000 danskih kruna (134 eura).

Sličan zakon već su usvojile Austrija, Francuska i Belgija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.