Danska protjerala dvojicu radnika Huaweija

Huawei
Ured traži da restrikcije nametnute Vladinim agencijama i onima koji s državom sklapaju ugovore, započnu za četiri godine (EPA)

Danska je odlučila izbaciti dvojicu radnika kineske telekomunikacijske kompanije Huawei koji nemaju potrebne dokumente, objavila je policija u Kopenhagenu.

“U četvrtak je policija Kopenhagena izvela rutinsku kontrolu radnih i boravišnih dozvola u uredima Huaweija. U dva slučaja utvrđeno je da dokumenti nisu bili uredni”, rekao je jedan policijski izvor, prenosi AFP.

Te osobe moraju napustiti zemlju, precizirao je taj izvor.

Špijuniranje komunikacija

Huawei, koji je osnovao bivši vojni inženjer Ren Zhengfei, osumnjičen je da predstavlja sigurnosne probleme u nekoliko zemalja koje su mu zabranile izgradnju ultrabrze internetske mreže 5G.

Iako je kineska kompanija ocijenjena uspješnijom i inovativnijom od svojih konkurenata, njena oprema potencijalno omogućuje kineskim obavještajnim službama špijuniranje komunikacija zemalja koje ju koriste.

Policija Kopenhagena navela je da izbacivanje dvojice radnika te kineske kompanije u Danskoj nije ni u kojem slučaju povezano s tim optužbama.

Izvor: Agencije