Danska premijerka: Zemlja u stanju povišene pripravnosti

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt izjavila je da je zemlja u stanju povišene pripravnosti nakon, kako je nazvala, “terorističkog napada” u kafiću u Kopenhagenu, u kojem je ubijena jedna osoba, a tri policajca su ranjena. 

“Mi smo sada sigurni da je napad bio politički motiviran i stoga je riječ o terorističkom napadu”, kazala je ona novinarima u blizini kafića u kojem se u trenutku napada odvijala tribina o slobodi izražavanja, a jedan od organizatora bio je i švedski umjetnik Lars Vilks, koji je 2007. nacrtao karikature poslanika Muhameda.

“U čitavoj zemlji je stanje povišene pripravnosti”, dodala je premijerka.

Istovremeno je danska policija saopćila da je potragu usmjerila za jednim osumnjičenim, a ne dva kako je ranije javljeno. Objavljena je i fotografija osobe koja se sumnjični da je pucala na kafić.

Foto: EPA

Niels Ivar Larsen, jedan od govornika, kazao je za TV2 da je vidio dvije povrijeđene osobe.

Zatvorske kazne

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius osudio je, kako je nazvao, „teroristički napad čija je meta bila javna tribina“, navodeći u saopćenju da Francuska „ostaje na strani danskih vlasti i naroda u borbi protiv terorizma“.

Vilks (68) je bio sučen sa nekoliko pokušaja napada i prijetnjama smrću nakon što je poslanika Muhameda nacrtao kao psa 2007. godine.

Žena iz Pennsylvanije prošle je godine dobila 10 godina zatvora zbog plana da ubije Viksa.

Dva brata su zatvorena nakon što su 2010. pokušala da spale njegovu kuću na jugu Švedske.

Izvor: Al Jazeera i agencije