Oglasi

Danska premijerka: Zemlja u stanju povišene pripravnosti

Jedan civil je ubijen, a tri policajaca ranjena u napadima na kafić u kojem je organizirana tribina o slobodi govora.

xEdqfTgOqHc

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt izjavila je da je zemlja u stanju povišene pripravnosti nakon, kako je nazvala, "terorističkog napada" u kafiću u Kopenhagenu, u kojem je ubijena jedna osoba, a tri policajca su ranjena. 

"Mi smo sada sigurni da je napad bio politički motiviran i stoga je riječ o terorističkom napadu", kazala je ona novinarima u blizini kafića u kojem se u trenutku napada odvijala tribina o slobodi izražavanja, a jedan od organizatora bio je i švedski umjetnik Lars Vilks, koji je 2007. nacrtao karikature poslanika Muhameda.

"U čitavoj zemlji je stanje povišene pripravnosti", dodala je premijerka.

Istovremeno je danska policija saopćila da je potragu usmjerila za jednim osumnjičenim, a ne dva kako je ranije javljeno. Objavljena je i fotografija osobe koja se sumnjični da je pucala na kafić.


Fotografija osumnjičenog koju je objavila danska policija

Francuski ambasador u Danskoj također je bio na ovom događaju.

Policija je okarakterizirala incident kao „teroristički napad“, rekla je za Al Jazeeru novinarka Christina Marker, koja je izvještavala iz Kopenhagena.

Rupe od metaka na prozorima

Ranije je televizija TV2 izvijestila da se na prozoru kafića može vidjeti nekih 30 rupa od metaka te da je najmanje dvoje ljudi odvedeno na nosilima, uključujući policajca.

Helle Merete Brix, jedna od organizatora tribine, kazala je za AP da je Vilks bio na ovom događaju ali da nije povrijeđen. Ovaj umjetnik uvijek kada dođe u Dansku dobija policijsku zaštitu.

Događaj koji se odvijao u kafiću kada je počela pucnjava nazvan je „Umjetnost, blasfemija i sloboda izražavanja“.


Foto: EPA

Niels Ivar Larsen, jedan od govornika, kazao je za TV2 da je vidio dvije povrijeđene osobe.

Zatvorske kazne

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius osudio je, kako je nazvao, „teroristički napad čija je meta bila javna tribina“, navodeći u saopćenju da Francuska „ostaje na strani danskih vlasti i naroda u borbi protiv terorizma“.

Vilks (68) je bio sučen sa nekoliko pokušaja napada i prijetnjama smrću nakon što je poslanika Muhameda nacrtao kao psa 2007. godine.

Žena iz Pennsylvanije prošle je godine dobila 10 godina zatvora zbog plana da ubije Viksa.

Dva brata su zatvorena nakon što su 2010. pokušala da spale njegovu kuću na jugu Švedske.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.