Danska premijerka ne želi raspravu o Grenlandu, Trump odgodio susret

G
Grenland je većinom nezavisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, odbrambenom i monetarnom politikom (Reuters)

Danski kraljevski dvor izrazio je “iznenađenje” zbog najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da naredni mjesec neće posjetiti Dansku, javlja dpa.

“Bilo je iznenađenje, no nemamo ništa drugo o tome reći”, rekla je Lene Balleby, direktorica za komunikacije kraljevskog dvora za dansku javnu mrežu DR.

Dvor je 31. jula objavio izjavu kako je kraljica Margareta II pozvala predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u državnu posjetu Danskoj 2. i 3. septembra.

Trump je u u srijedu objavio kako je odgodio posjetu Danskoj jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupovine Grenlanda. 

“Danska je veoma posebna država s nevjerovatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dvije sedmice”, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Obećao da neće graditi svoj hotel

Američki predsjednik je tokom vikenda potvrdio medijske napise da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu.

Grenland je većinom neovisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, odbrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov prijedlog.

“Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno ozbiljno”, kazala je danska premijerka Mette Frederiksen o ponudi.

Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom otoku s komentarom: “Obećavam da neću ovo napraviti na Grenlandu”, a u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedila puno vremena SAD-u i Danskoj.

Frederiksen je posjetila Grenland tokom vikenda te stala uz premijera poluautonomne teritorije Kima Kielsena na ustrajanju da o tome ne može biti dogovora.

Ideju Bijele kuće o kupovini artičkog otoka Frederiksen je nazvala “apsurdnom”. Otvoreno je rekla: “Grenland nije na prodaju”.

Premijerka je svejedno naglasila da je SAD bliski danski saveznik.

Izvor: Agencije