Danska planira privući veći broj stranih radnika

Ministar za imigracije i integraciju je svjestan da mnogim kompanijama trebaju kvalificirani radnici (EPA)

Grupa danskih političara pokrenula je inicijativu kako bi ova skandinavska zemlja privukla veći broj stranih kvalificiranih radnika.

Kako navode lokalni mediji u Danskoj, čelnici Socijalno-liberalna stranke (Radikale Venstre) smatraju da bi Danska narednih godina trebala privući više kvalificirane radne snage iz inostranstva, prenosi Anadolija.

Ova partija će tražiti od Vlade da se što prije raspravlja o ovom pitanju, a naglasili su da bi bilo potrebno izdvojiti i veća sredstva iz državnog budžeta za ovu namjenu.

“Vlada je formirana uz obećanje da će biti omogućeno da zemlja primi veći broj stranih radnika, a to se konačno treba i realizirati”, rekao je novinarima Morten Qstergaard, lider Socijalno-liberalna stranke.

Olakšati birokratske procedure

U okviru tog sporazuma Vlade i nekoliko ljevičarskih stranaka, dogovoreno je da se olakšaju birokratske procedure kako bi Danska privukla veći broj stranih kvalificiranih radnika.

“Činjenica je da strani radnici doprinose ekonomskom napretku, a to bi nam svakako pružilo priliku da više investiramo u našu djecu, obrazovanje i druge važne stvari. Zato zaista ne razumijem zašto Vlada još uvijek nije više proaktivna po ovom bitnom pitanju za zemlju”, dodao je Qstergaard.

Mattias Tesfaye, ministar za imigracije i integraciju Danske, izjavio je, također, kako je svjestan da mnogim kompanijama trebaju kvalificirani radnici, dodajući kako će u vezi s ovim pitanjem biti poduzeti dodatni napori.

Izvor: Agencije