Oglasi

Danska ograničava broj izbjeglica koje prima

Cilj izglasanog zakona jest da ponovo ograniči godišnju kvotu izbjeglica na 500.
Danska je 1989. pristala primati 500 izbjeglica godišnjeArhiva

Danska je izglasala uvođenje zakona koji će dozvoliti Vladi te zemlje da odluči koliko izbjeglica smije ući u nju, odbivši na taj način da se pridržava kvote propisane programom raseljavanja Ujedinjenih nacija.

Danska je 1989. pristala primati 500 izbjeglica godišnje u okviru programa UN-a kako bi olakšala okolnim državama.

Godišnja kvota

Međutim, 2015. godine Danska je primila približno 20.000 zahtjeva za azil od izbjeglica zbog izbjegličke krize u Evropi. Prošle godine izbjeglice su podnijele 6.000 zahtjeva za azil u Danskoj, dok je od januara do novembra ove godine podneseno 3.000 zahtjeva.

Cilj izglasanog zakona jest da ponovo ograniči godišnju kvotu izbjeglica na 500, granicu koja će se moći probiti jedino u "izuzetnim situacijama".

"Teško je predvidjeti koliko će se izbjeglica pojaviti na granici i tražiti azil, a znamo da će oni koji budu primljeni imati problema s integracijom u društvo", rekla je ministrica za imigracije i integraciju Danske Inger Støjberg.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.