Danska: Muslimani – pogodna tema za jeftine poene

Kao primjer negativne pojave Stoejberg je navela vozače autobusa koji tokom dana ne konzumiraju hranu i piće, te na taj način mogu ugroziti sve učesnike u saobraćaju (EPA)

Neprimjerene izjave evropskih političara desničarske orijentacije u posljednje vrijeme sve su učestalije.

Naime, nakon što je njemački ministar Horst Seehofer nedavno izjavio da “islam ne pripada Njemačkoj”, sličnu izjavu dala je i danska ministrica Inger Stoejberg, članica Liberalne partije Venstre, u danskom časopisu BT u kojoj poziva danske muslimane da za vrijeme ramazana uzmu odmor kako bi izbjegli negativne posljedice po ostatak danskog društva.

Kao primjer negativne pojave navela je vozače autobusa koji tokom dana ne konzumiraju hranu i piće, te na taj način mogu ugroziti sve učesnike u saobraćaju. Ovo nisu prvi istupi u duhu islamofobije ministrice Stoejberg, koja je u javnost dospjela u septembru prošle godine kad je na svom privatnom Facebook-profilu objavila neprimjerene karikature poslanika Muhammeda, koje su izazvale mnogo polemike.

Treniranje populizma

Meho Selman, vijećnik u u regionalnom Parlamentu Južne Danske, napominje da je ovo samo jedna u nizu populističkih izjava ministrice Stoejberg, koja ovim pokazuje da je za nju već počela predizborna kampanja. Naime, u Danskoj će se ubrzo održati parlamentarni i izbori za Evropski parlament, a kritike upućene muslimanima kod desničarski opredijeljenih glasača svakako su dobrodošle.

“Treniranje populizma je vrlo čudna disciplina iako je riječ o predstavniku zvanične vlasti koji dolazi sa takvim apelom, a zvanično vlast treba da se drži danskog Ustava (Grundlov), koji nedvojbeno pominje slobodu religije za sve – samim tim i za muslimane. Ne treba zaboraviti da se približavaju parlamentarni i izbori za Evropski parlament u Danskoj i da su muslimani, nažalost, vrlo pogodna tema da se dobiju jeftini glasovi prostom populističkom retorikom”, ističe Selman.

“Mislim da će ovaj apel ministrice ostati samo na tome jer su danski sindikati, koji ovdje imaju veliki uticaj, također izrazili nezadovoljstvo ovom populističkom retorikom, kao i poslodavci koji imaju zaposlene muslimane koji poste ovaj sveti mjesec. Danski ustav jeste najveći garant prava i slobode religijskih, etničkih i ostalih manjina, jer se nedvojbeno pominje ‘sloboda religije’.”

Leif Pedersen, novinar i naučni saradnik na Univerzitetu Roskilde, kaže da je, kao i u ranijim slučajevima, glavni cilj ministrice širenje negativnog mišljenja o muslimanima, što je svakako i ovog puta naišlo na negodovanje u danskoj javnosti.

“Stav Inger Stoejberg o ramazanu i muslimanima koji je podijelila u danskom listu BT, nažalost, još je jedna u nizu izjava koje su za nju tipične. Njena je glavna namjera da u prvi plan istakne svoje negativno mišljenje o muslimanima, ali i o migrantima, koji su uvijek aktuelna tema, tako da to ne treba čuditi. Populistička izjava o ramazanu ima za cilj da uznemiri muslimane u Danskoj. Iako ovo nije prvi put da daje slične izjave, ovog puta naišla je na žestoke kritike danske javnosti, kojima se sigurno nije nadala”, navodi Pedersen.

Kritike državne prevozničke kompanije

Osim toga, zanimljivo je istaći i to da Stoejberg, prema Pedersenovim riječima, nema potpunu podršku ni unutar svoje stranke.

“Primjer osude danske javnosti jest i javna kritika od državne prevozničke kompanije Arriva zbog izjave da je veoma opasno da muslimani koji poste istovremeno i upravljaju javnim sredstvima prevoza. Također, i ranije njene izjave sličnog tipa bile su žestoko kritikovane u danskoj javnosti. Mislim da su nakon ove sporne izjave i mnogi koji se većinom slažu s njenim političkim putem shvatili koliko je izjava o ramazanu ustvari smiješna i neutemeljena. Ovog puta osim njenih političkih neistomišljenika usprotivili su se i pojedinci iz njene stranke, što definitivno govori o tome da je njena izjava naišla na osude javnosti u Danskoj”, kaže Pedersen.

Harun Muharemović, vijećnik u gradskom vijeću Broendbyja i zamjenik predsjednika Mladih evropskih socijalista, kaže da je ovo politička izjava kojoj ne treba previše davati pažnje. Također ističe da su prava svih vjerskih manjina potpuno osigurana Ustavom Kraljevine Danske, čega je i ministrica Stoejberg svjesna. Smatra bitnim i to da su muslimani, uprkos različitostima, veoma dobro integrisani u dansko društvo.

“Položaj muslimana u Danskoj je pitanje koje se predstavlja kompliciranim. Naime, korijeni muslimana u Danskoj vode iz raznih zemalja svijeta i tako sa sobom nose različite kulturne običaje. Iako neki imaju manjih problema sa integracijom, veliki broj muslimana u ovoj zemlji žive takoreći uobičajene živote, gdje pohađaju škole, idu na posao i bave se raznim drugim aktivnostima kako bi u konačnici doprinijeli razvoju danskog društva”, navodi Muharemović.

“Statistika je zadnjih par godina pokazala da se mlade ženske osobe koje ne potječu iz Danske, a većinom su muslimanke, školuju procentualno više nego njihove vršnjakinje koje su rođene Dankinje. Ta informacija govori da su muslimani sastavni dio ove zajednice i da svojim radom svjesno doprinose Danskoj.”

Izmišljanje nepostojećih problema

Heidi Hald Christensen magistrica je demokratije i ljudskih prava, koje je uz pomoć studentskog programa završila na Univerzitetu u Sarajevu. Tokom rada na svojoj magistarskoj tezi bavila se pravima manjina, a iskustvo koje je stekla pomaže joj da u velikoj mjeri shvati izjave koje, kako kaže, njenoj zemlji donose samo štetu.

“Ova izjava u prvi plan nameće problem kojeg uopće nema. Svih ovih godina nema nijednog prijavljenog slučaja da je neko na poslu ugrozio sebe ili druge zbog ramazanskog posta. Čini mi se da je ministrica Inger Stoejberg niotkud izmislila da postoji ovaj problem kako bi u javnosti skupljala političke poene s imidžom stroge ministrice za integraciju. Žalosno je da ministrica zbog nepostojećeg problema širi islamofobiju i podiže društvene tenzije, koje ustvari idu na štetu njenih stvarnih zadataka u unapređenju integracije u danskom društvu”, ističe Christensen.

Iako je pristup informacijama dostupan svim Dancima koji žele saznati o drugom i drugačijem, Christensen ističe da praksa pokazuje da mnogi ipak biraju neznanje, što uveliko dovodi do ovakvih istupa u javnosti koji skreću pažnju s pravih problema s kojima se stanovnici Danske susreću.

“Mislim da globalno političari sve češće izmišljaju nepostojeće probleme kako bi vodili politički profitabilne bitke dok nemaju rješenja za stvarne probleme. Političari bi trebali rješavati ono što je od opće važnosti za sve građane. Često je islam na meti ovakve manipulacije. Jako mi je žao što ljudi ovdje tako lako prihvataju islamofobne stavove dok ustvari ništa ne znaju o islamu. Za takvo neznanje u Danskoj nema opravdanja, jer su sve informacije na raspolaganju. Ako nema situacija u kojem radnici koji poste ugrožavaju druge, a dosadašnja praksa pokazala je da nema, onda su potrebe za raspravu suvišne”, konstatuje Christensen.

Izvor: Al Jazeera