Danska deklasirala Irsku u Dublinu

Eriksen je u tri navrata pogodio irsku mrežu nakon što ju je 'načeo' Christensen (AP)

Nogometaši Danske večeras su postali 30. reprezentacija koja je izborila plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo koje će sljedeće godine organizovati Rusija.

Danci su večeras bili uvjerljivi na stadionu Aviva u Dublinu, gdje su domaću Irsku savladali s 1:5 i tako izborili peti nastup na smotri najboljih selekcija svijeta. Ovom utakmicom ujedno su okončane evropske kvalifikacije za Mundijal u Rusiji.

Prvi meč u Danskoj, na stadionu Parken u Kopenhagenu, okončan je bez golova, no daleko drugačija situacija bila je u irskoj prijestonici.

To je nagovijestilo vodstvo domaćih “Momaka u zelenom” već u šestoj minuti. Nakon slobodnog udarca Shane Duffy glavom je poslao loptu u mrežu danskog golmana Kaspera Schmeichela.

Preokret u tri minute

No, gosti su u nastavku zaigrali opasnije i do izjednačenja došli u 29. minuti, kad se u dobroj poziciji našao Andreas Christensen i loptu pospremio iza irskog čuvara mreže Darrena Randolpha.

Tri minute kasnije gosti vode. Nicolai Jorgensen uposlio je Christiana Eriksena, koji je loptu šutirao “iz prve”, a ona se odbila od prečke i odsjela u irskoj mreži.

Ovim rezultatom okončano je prvo poluvrijeme da bi u nastavku obje selekcije imale po nekoliko dobrih prilika. Jednu od takvih iskoristio je ponovno Eriksen u 63. minuti.

Upotrebljivu loptu na ivici šesnaesterca dao mu je Pione Sisto, a veoma raspoloženi Danac ponovno je savladao Randolpha.

No, to Eriksenu nije bilo dovoljno, pa je upisao het-trik u 74. minuti, kad je iskoristio jednu odbijenu loptu i pospremio je u mrežu domaćina za 1:4.

U 90. minuti rezultat je glasio 1:5. Niklas Bendtner bio je siguran realizator najstrožije kazne, a upravo je na njemu prethodno skrivljen jedanaesterac.

Još dvije karte

Ranije je 29 reprezentacija osiguralo nastup na Mundijalu.

Osim domaćina Rusije, iz Evrope su još tu Švedska, Hrvatska, Švicarska (sve tri kroz baraž), Njemačka, Engleska, Belgija, Španija, Poljska, Island, Srbija, Francuska i Portugal.

Afriku će predstavljati Senegal, Nigerija, Egipat, Maroko i Tunis, Južnu Ameriku Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, Aziju Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, a Sjevernu i Srednju Ameriku Meksiko, Kostarika i Panama.

Preostala dva putnika bit će poznata do kraja sedmice: u srijedu igraju Australija i Honduras (prva utakmica 0:0), a u četvrtak Peru i Novi Zeland (prva utakmica 0:0).

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji bit će održano od 14. juna do 15. jula, a žrijeb grupa na rasporedu je 1. decembra u Kremlju (Moskva).

Izvor: Al Jazeera i agencije