Danci savladali Srbiju 2:0 u Kopenhagenu

Poulsen je doveo Belgiju u vodstvo (EPA)

Nogometna reprezentacija Srbije poražena je večeras u Kopenhagenu od selekcije Danske sa 2:0 (1:0) u petom kolu I grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Danci su slavili golovima Yussufa Poulsena u 13. i Jakoba Poulsena u 87. minutu, koji su Srbiju praktično ostavili bez šansi za plasman na prvenstvo u Francuskoj.

Nogometaši Srbije ponovili su partije iz dosadašnjeg toka kvalifikacija, ponovno je realizacija zatajila i skoro sigurno propustit će i treće veliko takmičenje u nizu, a čak četvrti vezani šampionat Evrope.

Danci su došli u vodstvo već u 13. minutu kada je Bentner posle duge lopte iz odbrane lucidno spustio Poulsenu, koji je sa gotovo 20 metara pogodio sam ugao gola Srbije.

Nogometaši Srbije, poslije primljenog gola, osim jednog pokušaja Tošića, nisu uspjeli da uspostave kontrolu, što su domaći nogometaši pokušali da iskoriste i riješe meč već u prvih 45 minuta.

Mitrović pogodio prečku

Matija Nastasić nesmotreno je u svom kaznenom prostoru startovao na vezistu Bajerna, Pjera Emilja Hojbjerga, a sudija Bjorn Kuipers pokazao je na penal.

Ipak, Stojković je odbranio udarac kapitenu Danielu Aggeru i ostavio Srbiju u igri.

Start drugog dijela igre donio je inicijativu “Orlova”, krenuli su veoma napadački, ali je zatim Mitrović, poslije centrašuta glavom iz peterca pogodio prečku, uz pomoć Schmeichela.

Sin proslavljenog golmana Manchester Uniteda, Petera Schmeichela, bio je centralna figura duela, a ubrzo je sjajno reagovao poslije šuta Adema Ljajića.

Još jednu odličnu priliku Mitrović je propustio u 69. minutu, raspoloženi Marković je uputio idealan centaršut, ali je napadač Anderlechta glavom gađao preko gola.

Poslije toga nogometaši Srbije nisu uspeli ozbiljnije da priprijete, a Danska je u finišu preko rezerviste Poulsena postavila konačan rezultat meča, ali i ambicija Srbije oko EP-a.

Izabranici selektora Radovana Ćurčića u narednom meču kvalifikacija dočekuju selekciju Armenije 4. septembra.

Slijede mečevi s reprezentacijama Albanije (8. oktobra) i Portugala (11. oktobra).

Portugalci su s tri pogotka Cristiana Ronalda stigli do teške pobjede u Jerevanu (3:2) nakon što su Armenci poveli fantastičnim pogotkom Marcosa u 14. minuti iz slobodnog udaraca s 35 metara.

Veliki favoriti Portugalci igrali su zadnjih pola sata bez isključenoga Tiaga, a Armenci su uspjeli samo smanjiti 20 minuta prije kraja.

U ovoj Grupi  vodi Portugal s 12 bodova, Danska ima 10, Albanija 7, a Srbija i Armenija po jedan bod.

GRUPA D

Parovi šestog kola: Irska – Škotska 1:1, Poljska – Gruzija 4:0, Gibraltar – Njemačka 0:7.

Poredak: Poljska 14, Njemačka 13, Škotska 11, Irska 9, Gruzija 3, Gibraltar 0

Grupa F

Parovi šestog kola: Finska – Mađarska 0:1, Farski Otoci – Grčka 2:1, Sjeverna Irska – Rumunija 0:0.

Poredak: Rumunija 14, Sjeverna Irska 13, Mađarska 11, Farski Otoci 6, Finska 4, Grčka 2.

GRUPA I

Parovi šestog kola: Armenija – Portugal 2:3, Danska – Srbija 2:0.

Poredak: Portugal 12, Danska 10, Albanija 7, Srbija 1, Armenija 1.

Izvor: Al Jazeera i agencije