Vijeće za provedbu mira: Pozivamo vlasti RS-a da ne održe referendum

U Sarajevu je bez konsenzusa ambasadora završena sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske. 

Rusija je izdvojila mišljenje.

U zajedničkoj izjavi, čiji tekst Rusija nije podržala, iz PIC-a je poručeno da je Ustavom BiH nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

“U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum”, navodi se u izjavi.

“Iako referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, bilo koji referendum mora biti proveden na način koji je u skladu sa Ustavom BiH, i ne može kršiti Opći okvirni sporazum za mir niti ustavni okvir BiH.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira  primili su k znanju uvjeravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude ‘korak ka provedbi odluke Ustavnog suda BiH’. Ali je Upravni odbor PIC-a također konstatirao da su predsjednik RS i Narodna skupština RS (NSRS)  više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Općem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive”, dodaje se u izjavi.

‘Bez prekrajanja geografske karte BiH’

Upravni odbor PIC-a ističe da nijedan referendum ne može promijeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

“Odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i mora se poštovati, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir. Politički direktori Upravnog odbora PIC-a su više puta istaknuli, između ostalog i u junu 2016. i decembru 2015. godine, ‘da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir, i da je ključan za njegovu provedbu.’ Upravni odbor PIC-a još jednom je potvrdio svoju podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, u skladu sa Aneksom 10. Sporazuma i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, navode iz Upravnog odbora PIC-a.

Pozivaju institucije BiH da ovo pitanje riješe kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga.

“U tom kontekstu, konstatiramo da su pred Ustavnim sudom BiH već u toku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocjenjivanja ustavnosti odluke NSRS o referendumu, kao i zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podnijela NSRS. Koliko je poznato Upravnom odboru PIC-a, predsjednik Ustavnog suda je nagovijestio da bi se sjednica Suda mogla održati prije referenduma.”

Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama, koje, kako kažu, samo produbljuju negativnu političku atmosferu.

“U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a žali zbog korištenja secesionističke retorike na svim stranama, i još jednom potvrđuje svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, bez prava na otcjepljenje. Nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH”, zaključno poručuje Upravni odbor PIC-a.

Rusija: Rješavati probleme dijalogom

Rusija nije podržala tekst izjave.

“Nismo dali podršku samo zbog jedne stvari – jer ovaj tekst samo prijeti, ugrožava i osuđuje, i ništa više. Smatramo da se svi problemi koji postoje trebaju rješavati dijalogom. I zanimljivo, mi pričamo o dijalogu već od novembra 2015, kada je i donesena ta odluka Ustavnog suda. Za nas bi, naravno, bilo dobro kada bi svi sudionici tog procesa bili malo mirniji, dogovorili bi neke izbalansirane odluke. Ali do sada se traži da samo Republika Srpska odstupi od svog stava. Smatramo da i drugi trebaju promijeniti mišljenje. Nemam pravo da se miješam u odluke Ustavnog suda, ali mislim da bi sud trebao biti pažljiviji, ne samo prema zakonu nego i prema aktuelnoj situaciji u BiH”, kazao je ruski ambasador Petar Ivancov.

Visoki predstavnik Valentin Inzko i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack ranije su iznijeli stav da se referendumom krše Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, dok je Rusija tvrdila da bh. entitet Republika Srpska ima pravo na referendum.

Sjednica PIC-a trebala je biti održana prije sedam dana, ali su članice tražile dodatno vrijeme za konsultacije.

Iako je Ustavni sud BiH utvrdio da je 9. januar kao dan entiteta neustavan, vlast RS-a je odlučila da referendum o tom pitanju bude održan 25. septembra.

Iako je bilo predloženo, nakon dvosatne rasprave o dnevnom redu poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučili su da ne raspravljaju o referendumu u Republici Srpskoj.

Poslanici su odbili razmatranje Informacije Vijeća ministara BiH o nelegalnom zakazivanju i organiziranju antidejtonskog referenduma koju je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Denis Bećirović.

Za uvrštavanje ove tačke u dnevni red sjednice glasala su 23 poslanika, 12 je bilo protiv, dok je pet bilo suzdržano te prijedlog nije usvojen jer nije bilo dovoljno entitetske podrške iz Republike Srpske.

Nakon takve odluke, SDP-ovi poslanici napustili su sjednicu.

Teška pravna i politička kriza

Uoči sjednice PIC-a, pismo je poslao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, navodeći da je riječ o antiustavnoj aktivnosti.

Također je pismo poslala i Vlada RS-a, koja brani pravo na referendum.

Vlada RS-a tvrdi da bi rezultat referenduma bio informativan za Narodnu skupštinu ovog bh. entiteta o stavu građana o proslavi 9. januara.

“Iako se RS ne slaže sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u bitnim pitanjima, referendum predstavlja korak ka njenom sprovođenju. Jedini izričit nalog iz odluke je da Narodna skupština RS-a ‘uskladi’ član 3(b) Zakona o praznicima s Ustavom Bosne i Hercegovine. U odluci se ne kaže da Narodna skupština RS-a mora da ukine praznovanje na 9. januar, niti na neki drugi način konkretizuje šta je potrebno u okviru tog usklađivanja”, navodi se u pismu.

S tim se ne slaže Izetbegović, navodeći u pismu kako Bosna i Hercegovina prolazi kroz izrazito tešku pravnu i političku krizu izazvanu odlukom о rаspisivаnju еntitеtskоg rеfеrеndumа, kојu је Nаrоdnа skupštinа RS-a usvојilа 15. јulа.

Izetbegović ističe kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u konačnoj odluci utvrdio da je 9. januar, kao datum obilježavanja Dana RS-a, antiustavan.

“Ovaj referendum je najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je on.

Spriječiti eskalaciju

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić (Stranka demokratske akcije) smatra da PIC, odnosno međunarodna zajednica, treba na neki način spriječiti dalju eskalaciju tenzija i donijeti odluku koja je jedino moguća, a to je stavljanje van snage odluke o referendumu.

Dodao je da su zemlje koje su na neki način učestvovale u uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini referendum označile kao antidejtonski čin, zbog čega on ne vidi razlog da to bude drugačije.

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Izetbegovića da, pokretanjem spora između Bosne i Hercegovine i RS-a zbog referenduma o Danu RS-a, dodatno radikalizuje situaciju u Bosni i Hercegovini bez ikakvog razloga.

Izetbegović je uputio zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za privremenu obustavu referenduma dok traje spor izmedu Bosne i Hercegovine i RS-a.

Dodik je kazao da je “RS nesmetano slavio svoj Dan Republike gotovo dvije decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud Bosne i Hercegovine”.

Komisija za referendum operativna

U međuvremenu je entitetska Komisija za referendum imenovala opštinske i gradske odbore za referendum, uključujući i onaj u Srebrenici, uprkos protivljenju načelnika ove optštine Ćamila Durakovića.

Duraković je nazvao uspostavljeni odbor “lažnim, jednonacionalnim i stranačkim” te istakao kako, kao takav, ne može računati na saradnju Opštine.

U Beogradu je premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao kako će ta država reagirati ozbiljno i odgovorno ako PIC zabrani referendum u RS-u.

“Da se nađemo i sa Miloradom Dodikom i sa [članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a] Mladenom Ivanićem, sa svim srpskim predstavnicima. Moramo da razgovaramo, da se konsultujemo i da izvučemo najmanju štetu ili najveću korist za naše građane i naš narod”, rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije