Danas sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu

Očekuje se da će se u UN-u razgovarati i o američkim saznanjima o korištenju hemijskog oružja u Siriji (Al Jazeera)

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bit će predstavljen izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o stanju na Kosovu.

Ban je u izvještaju koji je dostavljen Tanjugu pozdravio postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ocijenio da se radi o historijskom dostignuću, ocijenivši da su tim dogovorom data značajna ovlaštenja zajednici srpskih opština.

Sjednici prisustvuju premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Izbor predsjedavajućega GS-a

U isto vrijeme kada počinje Vijeće sigurnosti počinje i izbor novog predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a.

Kandidat je John W. Ash iz karipske državice Antuiqua i Barbuda, koji će zamijeniti Vuka Jeremića. Smjena će biti obavljena krajem septembra.

Očekuje se da će se u petak u UN-u razgovarati i o američkim saznanjima o korištenju hemijskog oružja u Siriji, jer je Bijela kuća o svemu obavijestila Ban Ki-moona i Vijeće sigurnosti, dodaje Puljić.

Generalni sekretar UN-a je u izvještaju pozvao dvije strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum provede.

“Pozdravljam prvi sporazum o vodećim principima za normalizaciju odnosa postignutih u okviru dijaloga, uz posredovanje Evropske unije. Ovo je historijski uspjeh”, rekao je generalni sekretar UN-a.

Pozdravljen napredak

U tromjesečnom izvještaju se navodi da je napredak postignut u dogovoru u vezi s razmjenom oficira za vezu, što se ocjenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije između dvije strane.

Uz pohvale za političko vodstvo u Beogradu i Prištini Ban je pozdravio i ulogu Evropske unije u dijalogu.

Ban je istakao i to da tenzija i neriješeni zločini na Kosovu i dalje izazivaju zabrinutost, te dodao da lokalni lideri i javnost trebaju tijesno sarađivati sa međunarodnim predstavnicima u cilju rješavanja tih problema, navodi B92.

“Val nasilja u sjevernoj Mitrovici posljednjih mjeseci ističe potrebu za takvim pristupom”, ocijenio je generalni sekretar UN-a i najavio da će UNMIK dodatno fokusirati svoje napore u promoviranju pomirenja među zajednicama na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije