Oglasi

EU: Pozitivne reforme u BiH, nastavite dalje

Evropska unija će pomoći, ali je na političarima iz BiH da provedu obećane reforme, poručeno je na sastanku u Sarajevu.

-oUDNLXVSUg

Čelnici Evropske unije pohvalili su napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila provođenjem Reformske agende za period 2015-2018. godine.

Na sastanku s državnim i entitetskim premijerima istakli su da su smanjenje nezaposlenosti, ekonomski rast i do sada provedene socijalne reforme pokazatelji kako se proteklih mjeseci mnogo radilo, no napominju da je neophodno nastaviti istim tempom.

Evropska unija u tome će pomoći, a na političarima iz BiH je da obećane reforme provedu, zaključeno je na kraju sastanka.

Ovo je bio posljednji sastanak tog tipa u BiH, a predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić sutra odlazi u Brisel, gdje će biti ocijenjeno je li BiH ispunila evropske uvjete za početak pristupnih pregovora.

Sastanak je održan u uredu Delegacije Evropske unije u BiH.

Direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera i šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark razgovarali su sa Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Povećanje poreza i reforma javne uprave

Sastanku su prisustvovali i drugi međunarodni i bh. zvaničnici, uključujući i predstavnike međunarodnih finansijskih institucija, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i ministre finansija.

Vlada FBiH usvojila je u julu prošle godine tekst Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018. godine, te ovlastila federalnog premijera Fadila Novalića da potpiše taj dokument.

Reformska agenda utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske i s njima vezane reforme.

Povećanje poreza, akciza, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, strukturne reforme u oblasti radnog zakonodavstva, jačanje fiskalnog sistema, reforma javne uprave, politike zapošljavanja u javnom sektoru, unapređenje poslovne klime i konkurentnosti, reforme socijalnih davanja, restrukturiranje javnih preduzeća, reforme zdravstvenog sektora i vladavina prava samo su dijelovi Reformske agende.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.