SEECP: Slovenija za širenje EU-a na Zapadni Balkan

Na sastanku šefova država ili vlada članica SEECP-a razgovarat će se o budućoj saradnji u jugoistočnoj Evropi (EPA)

Govoreći o sadržaju rasprave na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), slovenski premijer Miro Cerar, domaćin sastanka na vrhu, rekao je da Slovenija podržava proces širenja EU-a unije na države Zapadnog Balkana i pruža im pomoć u tom procesu te na potrebu širenja na te države upozorava i druge članice EU-a, a zauzima se i za uključivanja država iz regije koje to žele u NATO savez jer to shvaća kao proces osiguranja stabilnosti regije.

Cerar je kazao da je na sastanku izrazio zadovoljstvo odlukom Europske komisije o početku pregovora s Makedonijom i Albanijom i da se nada kako će uskoro biti riješeno pitanje imena Makedonije u makedonsko-grčkom sporu, što bi Makedoniji omogućilo uključenje u NATO savez, prenosi Hina.

Kazao je da se na skupu govorilo i o problemu migracija te kako Slovenija smatra da je i dalje potrebna koordinacija među zemljama kroz koje prolaze migrantske rute i sa zemljama koje su konačno ciljano odredište migranata, kako ne bi dolazilo do ilegalnih prelazaka granice.

Na summitu se govorilo i o digitalnoj ekonomiji te problematici mladih kojima treba omogućiti da ne emigriraju i da imaju osiguranu budućnost u domovini, kazao je slovenski premijer.

Summit se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji i završava popodne.

Stabilnost i sigurnost

Na programu je sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a pod sloganom “Jugoistočna Europa za budućnost” (SEE4FUTURE), na kojem se razmjenjuju gledišta o europskoj viziji, sigurnosnim pitanjima i perspektivama digitalnog povezivanja, a tema je buduća suradnja u jugoistočnoj Evropi.

U okviru summita, kako je najavljeno, bit će održan i godišnji sastanak Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), na kojem treba biti usvojen prijedlog za novog glavnog tajnika te organizacije, nasljednika Gorana Svilanovića, čiji mandat ističe 1. siječnja 2019.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. s ciljem da se taj dio Europe transformira u regiju stabilnosti, sigurnosti i suradnje, u skladu s europskim integracijskim tokovima kroz unapređenje međusobnog dijaloga i suradnje.

Sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Na uvodnom sastanku visokih predstavnika ministarstava vanjskih poslova zemalja sudionica u ponedjeljak dogovoreno je da će inicijativom nakon Slovenije jednu godinu predsjedavati BiH, a onda će tu ulogu preuzeti Kosovo.

Izvor: Agencije