U Beogradu sahranjen Oliver Ivanović

Kovčeg s Ivanovićevim posmrtnim ostacima prebačen je iz Mitrovice u kapelu na Novom groblju u Beogradu (Tanjug)

Čelnik Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Osim porodice i stranačkih kolega, od Ivanovića se danas oprostio veliki broj građana iz cijele Srbije, koji su od jutros odavali počast ubijenom – u tišini su palili svijeće i ostavljali cvijeće, javlja Tanjug.

Opijelo ispred Crkve svetog Nikole služio je episkop Raško-prizrenski Teodosije u prisustvu patrijarha Irineja.

Episkop Teodosije kazao je da Ivanović nije upirao prstom u ljude već je govorio o problemima koje treba zajedno riješiti i da za njega pitanje Kosova nije bilo političko pitanje nego pitanje “kako da se unapredi život i južno i severno od Ibra”, ali da je bio tu i kada je 1999. godine trebalo sačuvati Mitrovicu.

“Oliver ostaje sa nama kao simbol naše rešenosti da budemo svoj na svome, borbe za istinu i pravdu”, rekao je vladika Teodosije.

Ivanović je ubijen u Mitrovici u utorak ujutro ispred sjedišta svoje stranke.

Saučešće porodici izrazili su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri Rasim Ljajić, Nenad Popović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, patrijarh Irinej, gradonačelnik sjevernog dijela Mitrovice Goran Rakić, kao i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vladika Teodosije rekao je da su Olivera Ivanovića poštovali na Kosovu, u Srbiji, ali i inostranstvu

Oproštaj od čelnika GI SDP

Na groblje su došli Dragan Đilas, predsjednici Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Narodne stranke Vuk Jeremić, Levice Srbije Borko Stefanović, Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, kao i brojne ličnosti iz javnog života.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odat će počast Ivanoviću polaganjem vijenca na mjestu njegovog ubistva, u Mitrovici.

Kovčeg s tijelom ubijenog Ivanovića dopremljen je sinoć oko 18:15 iz Mitrovice na Novo groblje.

Posmrtni ostaci ubijenog čelnika Građanske inicijative do sahrane su bili u kapeli na Novom groblju kako bi se svi koji žele mogli oprostiti od Ivanovića, zapaliti svijeće i izjaviti saučešće njegovoj porodici.

Građani Mitrovice od Ivanovića su se oprostili u srijedu prijepodne.

Izvor: Agencija