Danas prvi put upotreba VAR tehnologije u hrvatskom fudbalu

Aleksandar Čeferin kritizirao je VAR i najavio promjene u načinu funkcioniranja (EPA)

Nakon višemjesečne edukacije sudija, VAR tehnologija po prvi će put biti u upotrebi u hrvatskom fudbalu u nedjelju, 22. septembra, saopštili su iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

„Hrvatski nogometni savez najavio je krajem 2018. godine kako će se krenuti s edukacijom pomoćnih video sudija te pripremom za uvođenje VAR tehnologije u hrvatski nogomet. Nakon iscrpne edukacije sudija, VAR tehnologija napokon je spremna za premijerno korištenje na službenoj utakmici. Dopredsjednik HNS-a, predsjednik Komisije nogometnih sudija te voditelj projekta uvođenja VAR tehnologije u Hrvatsku Ante Kulušić najavio je kako će se VAR tehnologija premijerno primijeniti na prvenstvenoj utakmici između juniorskih momčadi Rudeša i Hajduka. Utakmica će biti odigrana 22. rujna na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, s početkom u 11 sati“, saopštili su iz HNS-a, kako prenosi Anadolija.

Završna faza edukacije sudija

Kako se kaže u saopštenju, ovom utakmicom Hrvatska će otvoriti završnu fazu edukacije sudaca za uvođenje VAR tehnologije, prema rasporedu kojeg propisuju FIFA i IFAB.

„Sudije su s edukacijom za VAR tehnologiju započeli u januaru 2019. godine te je planirano kako će do kraja jesenjeg dijela tekuće sezone sve sudije koje su došle do završne faze edukacije ispuniti zadane uvjete, kako bi s proljetnim dijelom sezone mogli započeti s korištenjem VAR tehnologije na utakmicama Hrvatski Telekom Prve lige“, navedeno je u saopštenju.

Na utakmici između juniora Rudeša i Hajduka sudit će Ivan Bebek, a asistirat će mu Ivica Modrić i Igor Križarić, te četvrti arbitar Fran Jović.

Ulogu pomoćnog video sudije (VAR) obavljat će Goran Gabrilo, a njegov pomoćnik (AVAR) bit će Miro Grgić.

Izvor: Agencije