Oglasi

Počeo žalbeni postupak na suđenju Karadžiću

Karadžić traži ukidanje prvostepene presude iz 2016. godine, a tužitelji preinaku kazne od 40 godina u doživotni zatvor.

Počeo žalbeni pretres u slučaju Karadžić

Pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Hagu počela je dvodnevna žalbena rasprava u slučaju Radovana Karadžića, nepravomoćno osuđenog na 40 godina za genocid u Srebrenici, zločin protiv čovječnosti i druge zločine u ratu u Bosni i Hercegovini '90-ih.

I obrana i tužiteljstvo uložili su žalbu na prvostupanjsku presudu koju je Haški tribunal donio 2016.

"Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba", ustvrdio je Karadžić obrazlažući zahtjev da mu se ukine ili izmijeni prvostupanjska presuda.

Zločine koje su počinile postrojbe pod njegovim zapovjedništvom opisao je kao "marginalne i izolovane incidente" čijim se počiniteljima odmah sudilo.

"Paravojne snage smo redovno hapsili", kazao je Karadžić dodajući kako se "takvih odrekao" još 1992. godine.

Tužitelji traže doživotni zatvor

Žalbenim postupkom obrana traži oslobađajuću presudu, a tužiteljstvo doživotnu kaznu zatvora i reviziju dijela presude kojom je Karadžić oslobođen krivnje za genocid u šest općina u Bosni i Hercegovini. 

Obrana pokušava uvjeriti žalbeno vijeće da je Karadžiću narušeno pravo na pravedno suđenje i da njegova krivnja u prvostupanjskom postupku nije dokazana.

"Tražimo da poništite osude Radovanu Karadžiću i naložite novo suđenje", rekao je Peter Robinson, odvjetnik Radovana Karadžića.

Obrana tvrdi da njegova krivnja u prvostupanjskom postupku nije dokazana. Uložili su 50 žalbi.

No, tužiteljstvo zahtjeva da se Karadžićeva žalba u potpunosti odbaci.

Bivši predsjednik bh. entiteta Republike Srpska i vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srpske proglašen je krivim po 10 od 11 točaka optužnice, uključujući i genocid nad više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, te višegodišnju opsadu Sarajeva, gdje je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Presuda do kraja godine

Oslobođen je po točki za genocid u nekoliko općina na zapadu BiH.

Karadžić je najviši političar kojem je Haški sud, koji je lani završio s radom nakon 24 godine, izrekao presudu nakon što je bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević umro prije kraja suđenja.

Karadžić je nakon 13 godina bijega uhapšen 21. sprnja 2008. godine u Beogradu, gdje je radio pod lažnim identitetom kao iscjelitelj Dragan Dabić. Vlasti su ga izručile Haškom sudu, a suđenje je počelo 26. listopada 2009. i završilo 7. listopada 2014. godine.

Nakon što Karadžićeva obrana iznese svoju žalbu, tužitelji bi trebali govoriti u utorak.

Presuda se očekuje do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.