Danas odluka CIK-a BiH o Stocu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas će, nakon izvještaja policijskih struktura, donijeti odluku o izborima u Stocu nakon što je u nedjelju u tom bh. gradu prekinut izborni proces.

Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Ahmet Šantić, prenosi Anadolija.

Izborni proces u Stocu prekinut u nedjelju u poslijepodnevnim satima gdje je, prema podacima s terena, došlo do fizičkog obračuna između određenog političkog subjekta sa predsjednikom izborne komisije.

U incidentu su povrijeđene dvije osobe, birališta su zatvorena, a izborni proces je prekinut.

Detalje o proteklom danu lokalnih izbora u BiH možete naći ovdje.

Prema riječima Šantića, CIK će u saradnji sa policijskim organima i kantonalnim tužilaštvom raditi kako bi u ponedjeljak bila donesena konačna odluka o izborima u Stocu.

“I dalje čekamo pravu informaciju o dešavanjima tamo. Dobili smo informaciju da su poslije 17 sati na području općine Stolac pojačane policijske snage i policija čuva izborni materijal, i u skladu sa kantonalnim tužiteljistvom rade na mjerama. Danas smo kontaktirali Ivana Perića, predsjednika Općinske izborne komisije u Stocu, njegovo zdravstveno stanje je relativno dobro i on će ujutru pokušati da sazove sjednicu, da sačini kompletnu informaciju o današnjim dešavanjima i tu će informaciju dostaviti CIK-u. Uputili smo dopis policijskim snagama koje su nadležne da dostave kompletnu dokumentaciju o dešavanjima. Nakon toga CIK će sutra donijeti odluku vezano za sve ono što se dešavalo u Stocu, moramo konstatovati da izbora u Stocu nije bilo danas”, rekao je u nedjelju navečer Šantić.

Neredi u Stocu

Nadina Maličbegović je sinoć javila iz Stoca da su informaciju CIK-a o tome da su dva biračka mjesta ipak bila otvorena u ovom mjestu demantirali iz Općinske izborne komisije.

Jovanović o nepravilnostima na lokalnim izborima

“Bilo je puno nepravilnosti, zbog čega je izborni proces prekinut, zbog čega nećemo imati rezultate u ovoj općini”, dodala je ona.

U popodnevnim satima došlo je do narušavanja javnog reda i mira na izborima u Stocu, kazao je jučer Šantić.

Član Općinske izborne komisije u Stocu je povrijeđen i nalazi se u bolnici, kazao je na konferenciji za medije Vlado Rogić, član CIK-a.

U Stocu su zabilježeni problemi na tri biračka mjesta, nakon čega je došlo do eskalacije na nekim biračkim mjestima.

Prema izjavi načelnika općine Stolac [Stjepana] Boškovića, određene osobe sa kapuljačama na glavama su izuzeli određeni birački materijal i uputili se u nepoznatom pravcu.

Maličbegović: Kaplan i Mahmutćehajić u policiji

Maličbegović je kazala da su ljudi koji su učestvovali u haosu u Stocu dali izjave u policiji, odnosno, nosilac liste za općinsko vijeće ispred bošnjačkih stranaka Demir Mahmutćehajić, te Salmir Kaplan, kandidat za načelnika općine Stolac.

“Oni se nalaze u policiji, gdje trenutno daju izjave i kako su ranije kazali, sami su odlučili otići i prihvatiti svoj dio odgovornosti. Cijeli izborni dan u Stocu pratilo je otvaranje i zatvaranje biračkih mjesta”, javila je iz Stoca Nadina Maličbegović.

Zatvaranjem biračkih mjesta u 19 sati je završeno glasanje na sedmim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije