Oglasi

Danas nastavak suđenja za ratni zločin u Kravicama

Za ratni zločin protiv civila i ubistvo 1.313 Bošnjaka optuženo je osam pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Prethodni pretres trebao biti održan sredinom januara, ali je odgođen zbog nedolaska trojice optuženihArhiva

Suđenje osmerici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ratni zločin počinjen nad civilima u mjestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. godine u utorak bi trebalo biti nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubistvo 1.313 Bošnjaka optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a RS-a Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade MUP-a RS-a, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

'Pogrešna adresa'

Prethodno ročište trebalo je biti održano 14. januara ove godine, ali je suđenje odgođeno zbog odsustva optuženih Alekse Golijanina, Dragomira Parovića i Vidoslava Vasića.

Kako su rekli branioci trojice optuženih, koji se nisu pojavili na glavnom pretresu, Golijanin je kolima trebao pokupiti Parovića i Vasića, ali mu je pozlilo, pa su Parović i Vasić autobusem krenuli u Beograd na suđenje, ali do početka suđenja nisu stigli.

U utorak bi trebali svjedočiti Veljko i Boško Budimir, kao i svjedok Nikola Rudan, kome poziv za januarski pretres nije dostavljen, jer je poslan na pogrešnu adresu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.