Danas izvještaj o proširenju Evropske unije

Johannes Hahn će i javnosti predstaviti dokument o proširenju (EPA)

Povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavit će u srijedu Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta dokument pod nazivom “Paket proširenja Europske komisije za 2019. godinu”.

Nakon toga bi, zajedno s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, i javnosti trebao predstaviti dokument.

Tom će prilikom biti predstavljeni izvještaji o napretku država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.

Riječ je o najznačajnijem dokumentu za države u procesu približavanja EU, u kojem EK ocjenjuje napredak, ali i nedostatke na eurointegracijskom putu svih šest pretendendica na članstvo sa zapadnog Balkana te Turske.

Sjeverna Makedonija i Albanija optimistični

Na temelju tog dokumenta, EP usvaja svoje rezolucije o državama zapadnog Balkana, a članice odlučuju o daljnjim koracima u eurointegracijskom procesu tih država.

Prema najavama koje su se tokom prethodnih mjeseci mogle čuti od europskih dužnosnika, očekuje se da EK preporuči početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Očekuje se i da se vidi i kakva će biti procjena EK-a o eventualnom kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, kao i ocjena napretka Srbije u političkim i ekonomskim kriterijima.

Činjenica je da se Paket proširenja ove godine poklopio s europskim izborima, što je uvelike utjecalo na rad i raspored događanja u Bruxellesu, konstatira Tanjug.

Izvor: Agencije