Danas izbori u Obali Slonovače

Oko 25.000 pripadnika sigurnosnih snaga Obale slonovače zajedno s 7.000 pripadnika mirovne misije UN-a nadziru izbore i pružaju sigurnost glasačima (AFP)

U Obali Slonovače su u nedjelju u 19 sati po srednjoevropskom vremenu zatvorena birališta i počelo je probrojavanje listića, prenosi AFP.

Prebrojavanje listića, na kojima su birači obilježavali svog kandidata ili stavljali otiske prsta neizbrisivom tintom, odvija se u prisustvu predstavnika izborne komisije i kandidata.

Na biralištima u Abidžanu i Bouakeu, bivšoj prijestonici pobunjenika, zabilježeno je slabo učešće, bitno niže nego na predsjedničkim izborima.

Jedan birač u Abidžanu je rekao da je ušeće slabo, ali ne zbog bojkota, već zbog razočarenja ljudi.

Stanovnici Obale Slonovače glasaju na parlamentarnim izborima, koje su bojkotirali članovi stranke bivšeg predsjednika Laurenta Gbagba.

Gbagbo očekuje suđenje u Hagu, a optužen je za zločine protiv čovječnosti.

On je na predsjedničkim izborima 2010. godine odbio priznati pobjedu Alassanea Ouatare, poslije čega je uslijedio val nasilja u ovoj afričkoj državi.


Laurent Gbagbo [EPA]

Tada je u Obali Slonovače poginulo blizu 3.000 osoba.

Gbagboa su u aprilu 2011. godine zarobile snage lojalne izabranom predsjedniku Ouattari, uz podršku vojnika francuskih i UN mirovnih snaga.

Dok Gbagbo sjedi u ćeliji u Međunrodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu, za koaliciju koja podržava predsjednika Ouattaru se očekuje da dobije većinu od 255 mjesta u parlamentu.

Oko 25.000 pripadnika sigurnosnih snaga Obale Slonovače, zajedno s oko 7.000 pripadnika mirovne misije UN-a, nadziru izbore i pružaju sigurnost glasačima.

Od oko 21 miliona stanovnika, očekuje se da će oko 5,7 miliona glasati na ovim izborima, nadziranim od strane 150 međunarodnih posmatrača.

Rezultati izbora se očekuju sredinom naredne sedmice.

Izvor: Agencije