Danas izbor novog šefa Imunološkog zavoda

Vlada Hrvatske danas predlaže novog direktora Imunološkog zavoda, koji će imati zadatak snimiti finansijsko stanje ove institucije koja je u stečaju, a potom riješiti i pat-poziciju u kojoj se nalazi.

Imunološki zavod Hrvatske, koji je u većinskom vlasništvu države, od ovog ljeta piše crne stranice.

Nakon što mu je Agencija za lijekove uskratila dozvolu za proizvodnju, nad tom kompanijom je pokrenut stečaj, a zaposlenima su podijeljeni otkazi. Trgovački sud je to poništio, pa se stanje u Zavodu vratilo na staro.

Lijekovi i vakcine za Hrvatsku se u tom Zavodu proizvode već 120 godina. Prostor je zapušten i star, pa je Agencija za lijekove ovoga ljeta dijelu proizvodnje rekla stop.

Hrvatska je tako ostala bez svog tetanusa, vakcina protiv bjesnoće i zmijskih ugriza, te lijekova za hepatitis, a Imunološki zavod bez 70 posto prihoda.

„Ta ista agencija je prije pet godina produžila dozvolu i rekla sad ćete ju dobiti na tri godine, a onda je nakon toga rekla da ćemo ju dobiti na dvije… Netko se mora zabrinuti. Tko – većinski vlasnik, odnosno država”, kaže Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica.

Upravo je država, smatra novinarka Nataša Škaričić, koja zdravstvo prati godinama, glavni krivac za stanje u Zavodu.

„Ulagalo se u neke konzultantske ugovore, u lažne obnove fasada… Ne sjećam se više svih detalja, ali poanta je bila – ‘dajmo ulagati u konzultantske ugovore umjesto u ono što je glavni biznis, vakcine, krvni pripravci'“, navodi Škaričić.

Kako izvještava novinarka Al Jazeere Ana Mlinarić, ako se pita državu, sve se nade polažu u strateškog investitora.

Iz Ministarstva gospodarstva saopćeno je da ova institucija pomaže u rješavanju problema Imunološkog zavoda.

Potencijalni investitori

„Izuzetno smo zadovoljni interesom koji je pokazalo više potencijalnih investitora koji su spremni investirati u Imunološki zavod. Predstavnici Ministarstva gospodarstva razgovarali su sa svim potencijalnim investitorima. Odabir strateškog partnera za Imunološki zavod bit će predmet natječaja“, navodi se.

No, sudeći prema ponudama, zainteresirane kompanije htjele bi tek dijelove proizvodnje. Jedan ponuđač želi preuzeti bakterijske vakcine, a drugi, naprimjer, virusne vakcine. Međutim, 190 zaposlenih za takve podjele ne žele čuti.

„Prvo da ostanemo kao gospodarska cjelina, a drugo da održimo broj zaposlenih, da ne kažem da se on treba povećati”, smatra Jagarinec.

Za Škaričić, rješenje bi trebao biti ulaganje države.

„Zašto bi jedna država koja je ovako devastirana, u ovoj mjeri devastirana – ovo je kao da se dogodila nuklearna eksplozija, više nemamo nikakvu proizvodnju – iz svojih ruku ispustila proizvodnju koja je nevjerojatno dragocjena“, dodaje.

Privatizacija Zavoda, između ostalog, znači i posljedice po zaposlenike, ali i krajnje korisnike, pacijente.

Pitanje je po kojoj će cijeni novi vlasnik prodavati vakcine i lijekove.

Izvor: Al Jazeera