Danas izbor gradonačelnika Beograda

Konstituisan je i gradski parlament Beograda (Filip Maljkovic / Flickr)

Skupština Grada Beograda danas će birati gradonačelnika, a kandidat je predsjednik Privremenog organa Siniša Mali.

Sjednica gradskog parlamenta zakazana je za 15 sati, a na dnevnom redu su pored izbora gradonačelnika i izbor njegovog zamjenika i članova Gradskog vijeća.

Kandidat DSS-a za zamjenika gradonačelnika biće predsjednik beogradskog odbora te stranke Andreja Mladenović.

Gradski parlament danas će razmatrati i predlog rješenja o razrješenju i imenovanju Gradske izborne komisije, a budući sastav GIK-a imat će 15 članova, odnosno predsjednika i šest članova sa liste SNS, tri iz DS, po dva iz SPS i DS S i jednog iz PUPS-a.

Konstituisan parlament

Ranije je, izborom predsjednika i sekretara Skupštine grada, njihovih zamjenika i verifikacijom mandata odbornicima, konstituisan gradski parlament.

Odbornici su za predsjednika gradskog parlamenta izabrali socijalistu Nikolu Nikodijevića a za njegovu zamjenicu Andreu Radulović iz redova naprednjaka.

Gradonačelnik i Gradsko vijeće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mjesec dana od dana održavanja konstitutivne sjednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Prvi čovjek grada bira se iz reda odbornika, na vrijeme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsjednik Skupštine grada, a kandidat za gradonačelnika predlaže kandidata za njegovog zamjenika iz reda Odbornika.

Zamjenik gradonačelnika bira se na isti način kao gradonačelnik.

Izborom gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, prestaje im mandat odbornika u Skupštini grada.

Gradsko vijeće čine gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, kao i članovi Gradskog vijeća koje bira Skupština grada na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom od ukupnog broja odbornika.

Kandidate za članove Gradskog veća predlaže kandidat za gradonačelnika, navodi se u Statutu grada Beograda.

Gradonačelnik je predsjednik Gradskog vijeća, a Skupština grada, na njegov predlog, bira 13 članova navedenog tijela.

Odborniku koji bude izabran za člana Gradskog vijeća prestaje odbornički mandat.

Izvor: Agencije