Dan žalosti u BiH zbog smrti četiri zaposlenice OŠ Kovačići

Tragično su preminule pedagogica Merima Balkić, profesorica Lejle Sadiković, bivša direktorica Almina Ćorović i higijeničarka Mina Kadrić (Fena)

Zbog tragične smrti četiri zaposlenice Osnovne škole “Kovačići” u Sarajevu danas je u Bosni i Hercegovini Dan žalosti.

Takvu je odluku, na telefonskoj sjednici, donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Četiri zaposlenice sarajevske OŠ “Kovačići” poginule su u petak, kad je automobili kojim su se vozile sletio u kanjon Miljacke na cesti Sarajevo – Pale.

U povodu tragične smrti pedagogice Merime Balkić, profesorice Lejle Sadiković, bivše ravnateljice Almine Ćorović i higijeničarke Mine Kadrić u ponedjeljak je održana i komemorativna sjednica. 

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama institucija BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Nema kulturno-zabavnih programa

Prethodno su odluke o Danu žalosti donijele vlade Kantona Sarajevo, te Federacije BiH.

Donoseći odluku o proglašenju 16. travnja Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine, entitetska vlada je izrazila duboko suosjećanje i sućut obiteljima stradalih i radnom kolektivu zbog njihovog velikog gubitka.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, a medijske kuće su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Izvor: Agencije