Oglasi

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Sudionici obilježavanja uputili su se u koloni sjećanja od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.
U Vukovaru se pojavio i general Mladen MarkačPixsell

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice, na koju je tokom gotovo tromjesečne opsade Vukovara dnevno padalo do 70 artiljerijskih projektila, u Vukovaru je u nedjelju počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. godišnjica stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

Pored oko 50.000 građana iz cijele Hrvatske, skupu prisustvuju predsjednik Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović, brojni saborski zastupnici i ministri u Vladi, general Mladen Markač, koji je prije dva dana pušten na slobodu nakon oslobađajuće presude u Hagu, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve, braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.

Ante Gotovina, drugi general Hrvatske vojske (HV) kojeg je Haški tribunal (ICTY) oslobodio u petak, ranije je rekao da neće doći u nedjelju u Vukovar i da se ima kada pokloniti se svojim poginulim saborcima.

Sudionici obilježavanja uputili su se u koloni sjećanja od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, na kojem su državna i druge delegacije položili vijence i zapalili svijeće.

Molitvu na groblju molio je nadbiskup Marin Srakić, a misu zadušnicu predvodio je nuncij Alessandro D'Errico, prenosi Fena.

Poginule 1.624 osobe

Kolonu sjećanja predvodili su hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata grada Vukovara i ostali branitelji Vukovara, zajedno s članovima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se u spomen na 18. novembar 1991, kada je, nakon gotovo tri mjeseca, slomljena odbrana grada Vukovara.

Prema podacima Opće bolnice Vukovar, do sloma odbrane grada poginulo su 1.624 osobe, ranjeno više od 2.500, u logore je odvedeno oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

"Opet smo zajedno ovdje da se sjetimo stradanja Vukovara, da se sjetimo nevinih žrtava i da svojoj djeci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti", izjavio je u koloni sjećanja Josipović.

Prema riječima Leke, značenje Vukovara za hrvatsku povijest nije moguće sažeti u jednoj izjavi.

"Vukovar je visoka škola hrvatske povijesti, budućnosti i tolerancije", kazao je on, dodajući kako unatoč svemu onome što su građani Vukovara prošli u Domovinskom ratu i oni i Hrvatska moraju gledati u budućnost.

'Tuga, ponos, bijes'

"Uvijek se miješaju osjećaji tuge i ponosa, a katkad i bijesa", rekao je Milanović, prenosi Hina.

Kazao je kako još ostaje riješiti pitanje nestalih osoba u Vukovaru, rekavši kako za porodice nestalih nije završio rat.

"Obveza države je da ustrajemo u rješavanju toga značajnog pitanja i dobijemo podatke o nestalima. Oni negdje sigurno postoje", kazao je Milanović.

"Ovo je kolona pobjede i Bogu hvala da je tako", kratko je rekao gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je izjavila kako je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja drugačije od dosadašnjih upravo zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu.

Prema njenim riječima, ta je presuda pokazala da se Hrvatska nalazi na ispravnom putu i da će na kraju pobijediti.

Izvor: Agencije