Dan sigurnosti pacijenata: Milioni smrti zbog nenamjernih grešaka

U jednom segmentu Hrvatska bilježi stalni rast proteklih šest godina, a to je broj ljekara koji rade u bolnicama (EPA)

Približno 2,6 miliona smrti godišnje uzrokovano je nenamjernim greškama u ambulantama i bolnicama širom svijeta, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija povodom Svjetskog dana sigurnosti pacijenata, prenosi Hina.

Četiri od 10 bolesnika doživi neku vrstu štetne posljedice liječenja u ambulantama i ustanovama primarne zdravstvene zaštite, a 134 miliona štetnih reakcija na lijekove svake godine zabilježi se u bolnicama u srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Prema epidemiološkim podacima, nenamjerna šteta za pacijenta zbog greške tokom liječenja u bolnicama pojavljuje se kod 8 do 12% hospitaliziranih pacijenata. Velik broj takvih slučajeva može se spriječiti, poručuje Svjetska zdravstvena organizacija, koja pokreće globalnu kampanju za podizanje svijesti o sigurnosti pacijenata i stvaranje sigurne zdravstvene zaštite.

Za sigurnu zdravstvenu zaštitu važni su, kažu, donošenje jasnih smjernica, dobra organizacija, zapošljavanje kvalificiranih zdravstvenih radnika i efikasno uključivanje bolesnika u brigu za vlastito zdravlje s obzirom na to da ankete govore o nedovoljnom ili problematičnom nivou zdravstvene pismenosti gotovo polovine ispitanih Evropljana.

Potrebna bolja komunikacija

Analiza koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija pokazuje da je niža zdravstvena pismenost povezana s rizičnijim zdravstvenim izborima (poput pušenja), većim brojem nesreća na radnom mjestu, lošijim upravljanjem hroničnim bolestima (poput dijabetesa, infekcije HIV-om i astme), slabijim pridržavanjem propisane terapije, povećanom hospitalizacijom i češćom prijevremenom smrću.

Uz edukaciju građana važno je i bolje komuniciranje pacijenata i zdravstvenog osoblja. Pacijentu se mora omogućiti da slobodno pita liječnike i medicinske sestre sve što ne razumije ili ga zanima.

Podaci govore da čak 60% anketiranih odmah nakon posjete ljekaru ne razumije upute za uzimanje propisanog lijeka, a u Evropskoj uniji prosječno 548 ljudi dnevno umre zbog nepravilnog uzimanja lijeka.

Izvor: Agencije