Dan Preda: Odlascima u Rusiju se ne ulazi u Evropsku uniju

Cristian Dan Preda kaže da BiH treba imati ljude spremne za razgovor s evropskim kolegama u Briselu i Strazburu (Fena)

Odlascima u Rusiju niko neće postati član(ica) Evropske unije, poručio je u petak izvjestitelj Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda.

Kazao je kako je u nekoliko navrata u prošlosti bezuspješno pokušavao dogovoriti sastanke s bivšom premijerkom, a sada predsjednicom, bh. entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović, kao i s aktualnim predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i dovedavnim predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji se i ovaj put izbjegao s njim sastati, iako je bio u Bosni i Hercegovini, odnosno u Banjoj Luci.

“Zvao sam je [Cvijanović] da dođe u Sarajevo, ona nije mogla. Uputio sam joj javni poziv da dođe u Brisel ili Strazbur da se sastanemo, ali do tog sastanka, također, nikada nije došlo. Bilo je vrlo teško sastati se i s odikom. Čini se da je mnogo lakše otići u Rusiju i kod [ruskog predsjednika] Vladimira Putina”, sarkastično je primijetio rumunski europarlamentarac.

Podržite ljude koji imaju znanje

Upozorio je kako je to samo nastavak ponašanja kakvog su ranije prakticirali, primjerice, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iz RS-a.

Dan Preda boravi u četvrtak i petak u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je s novoizabranim zvaničnicima i nevladinim sektorom razgovarao o izazovima i prioritetima u procesu integracija u Evropsku uniju.

Tokom susreta s novinarima u petak u Sarajevu je apelirao na političke stranke u Bosni i Herceglovini da u parlamentarnim tijelima za evropske integracije podrže ljude koji prvenstveno imaju potrebno znanje o procesu evropskih integracija te spremnost za dijalog s evropskim kolegama, a ne za blokadu.

Dan Preda naglašava da Bosna i  Hercegovina ima akademske stručnjake za evropske integracije te predstavnike nevladinog sektora, pa može iskoristiti i te kapacitete u procesu pregovaranja.

Ističe da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status, kako se nada ove godine, ali i da treba imati ljude spremne za razgovor s evropskim kolegama u Briselu i Strazburu, odnosno puni kapacitet za pregovarački proces.

Lovrinoviću ‘briselska slika draga'…

“Po onome što sam tokom aktuelne posjete čuo u kontaktima s predstavnicima domaćeg političkog i nevladinog sektora, optimista sam više od njih, kako se čini”, rekao je.

Dan Preda je više puta tokom obraćanja novinarima naglasio da još nije formirano tijelo – odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za evropske integracije, koji se također obratio novinarima, izjavio je da je obrazložio zašto nije došlo do uspostave tog tijela.

Lovrinoviću je “briselska slika draga, ali i dejtonsku moramo respektirati”.

Tijana Cvjetićanin, članica Inicijative za monitoring evropskih integracija, rekla je da nevladin sektor ozbiljno sumnja da će u Bosni i Hercegovini doći do željenih promjena u odnosu na sadašnje stanje.

‘Trenutno stanje procesa…’

Dan Preda, Lovrinović i Cvjetićanin obratili su se novinarima nakon okruglog stola održanog povodom posjete evropskog izvjestitelja, a u saradnji Inicijative za monitoring evropskih integracija s Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tema je bila “Trenutno stanje procesa evropskih integracije Bosne i Hercegovine”.

Cilj je bio razmjena mišljenja o aktuelnim pitanjima iz oblasti evropskih integracija između različitih institucija Bosne i Hercegovine i predstavnika organizacija civilnog društva.

Izvor: Agencije