‘Dan panike’: Falcao na Old Traffordu, Welbeck u Arsenalu

United će za jednu sezonu na Kolumbijca, računajući odštetu i njegovu plaću, potrošiti blizu 25 miliona eura (EPA)

Posljednji dan ljetnog prijelaznog roka donio je niz transfera među evropskim klubovima, a “Dan panike”, kako su na Britanskom otoku nazvali posljednja 24 sata, obilježila je posudba napadača Monaca Radamela Falcaoa Manchester Unitedu.

Među značajnije transfere treba uvrstiti i prelazak Dannyja Welbecka iz Uniteda u Arsenal, posudbe Javiera Hernandeza iz tima sa Old Trafforda Real Madridu te Alvara Negreda iz Manchester Cityja u Valenciju.

“Ovo je sasvim sigurno najluđi i najviše frustrirajući dan za svakog menadžera. Vrijeme curi i nemaš previše vremena za razmišljanje. Znalo se dogoditi da posljednjeg dana prijelaznog roka imam 10 minuta za razmišljanje o nekom igraču”, otkrio je bivši menadžer Wigana i Burnleyja Owen Coyle.

Kolumbijski napadač Falcao karijeru će nastaviti na Old Traffordu, nakon što ga je Monaco do kraja sezone posudio Manchester Unitedu.

Ostvario ‘životni san’

“Crveni đavoli” će za posudbu platiti osam miliona eura, a prema dogovoru klubova, idućeg ljeta će u potpunosti otkupiti njegov ugovor, kako ove godine ne bi prekršio pravilo finansijskog fair-playa Evropske nogometne asocijacije.

Falcao će na Old Traffordu zarađivati više od 300.000 eura sedmično, pa će United za jednu sezonu na Kolumbijca, računajući odštetu i njegovu plaću, potrošiti blizu 25 miliona eura.

“Crveni đavoli” su ovoga ljeta već potrošili 190 miliona eura, a od prodaje su zaradili svega 20 miliona eura.

Do posljednjeg trenutka kolumbijskog napadača lovili su i Manchester City i Arsenal, no ponuda Uniteda je očito bila najizdašnija.

“El Tigre” je u Kneževini proveo samo jednu sezonu, nakon što je za Monaco potpisao u julu 2013. godine za 60 miliona eura iz Atletico Madrida.

Falcao je izjavio u utorak da mu se dolaskom u klub sa Old Trafforda ostvario san, jer je oduvijek želio igrati u Premier ligi.

“Oduvijek sam sanjao da igram u Premier ligi. Ovo je veoma jako takmičenje, ima mnogo dobrih ekipa, Manchester United je najbolji tim u Engleskoj. Veoma sam sretan što ću biti dio kluba. Dugo sam čekao da se ovo dogodi”, rekao je on za klupsku televiziju.

“Bilo je teško, čekao sam do posljednjeg trenutka, ali nisam gubio nadu. Uzbuđen sam što ću sarađivati s [menadžerom Uniteda Louisom] van Gaalom. On je veoma dobar i iskusan trener. Želim pomoći njemu, timu i navijačima”, dodao je Falcao.

Odbijena ponuda za Vidala

United je pokušao angažirati i veznjaka Juventusa Artura Vidala za 38 miliona eura, no “Stara dama” je odbila ponudu.

Kada je postalo jasno kako će Falcao preseliti na Old Trafford, Danny Welbeck (23) je zatražio raskid ugovora.

U dramatičnoj završnici prijelaznog roka, završio je u Arsenalu za 20 miliona eura.

Welbeck je ponikao u Unitedu, a po jednu sezonu je proveo na posudbi u Preston North Endu i Sunderlandu.

United je napustio i meksički reprezentativac Javier Hernandez Chicharito (26), koji će do konca ove sezone biti na posudbi u redovima evropskog prvaka Real Madrida.

“Kraljevski klub” će na kraju ove sezone imati mogućnost u potpunosti otkupiti ugovor meksičkog napadača za 14 miliona eura.

Novajlija u Milanu

Nakon Fernanda Torresa iz Chelseaja, na posudbu u Milan preselio je i holandski veznjak Marco van Ginkel.

Stigao je u “Bluese” prošle sezone iz Vitessea, ali se vrlo brzo povrijedio, zbog čega je propustio gotovo cijelu sezonu.

Dosadašnji veznjak Tottenhama Sandro je preselio u Queens Park Rangers, dok je Hull City angažirao iz Palerma urugvajskog napadača Abela Hernandeza (24) za 12 miliona eura, što je rekordna odšteta u historiji kluba.

Hernandez je na KC stadion stigao kao zamjena za Shanea Longa, koji je prodan Southamptonu, a bit će konkurencija hrvatskom reprezentativcu Nikici Jelaviću.

Liverpool je napustio Oussama Assaidija, koji je otišao na posudbu u Stoke City, dok je Sebastian Coates posuđen Sunderlandu.

Marokanski reprezentativni veznjak Karim al-Ahmadi (29) napustio je Aston Villu te se vratio u redove holandskog viceprvaka Feyenoorda, s kojim je potpisao ugovor na tri godine.

Al-Ahmadi je igrao za Feyenoord od 2008. do 2012. godine, a prije odlaska u Englesku neko je vrijeme proveo i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Povratak u Olympiakos

Napadač grčke reprezentacije Kostas Mitroglou (26) vratio se u redove grčkog prvaka Olympiakosa, u kojemu će ovu sezonu provesti na posudbi iz engleskog drugoligaša Fulhama.

Mitroglou je u Fulham stigao u januaru ove godine za 12,4 miliona funti, ali povrede su ga spriječile u nastojanju da pomogne londonskom sastavu da pomogne u borbi za ostanak u Premier ligi proteklog proljeća.

Francusko krilo Jonathan Biabiany je iz Parme preselilo u Milan, a “Rossoneri” su doveli i veznjaka Atalante Giacoma Bonaventuru za sedam miliona eura.

Roma je iz Newcastle Uniteda posudila beka Mapoua Yanga-Mbiwu, dok je Argentinac Ricardo Alvarez iz Intera otišao na posudbu u Sunderland.

Lewis Holtby je iz Tottenhama posuđen njemačkom bundesligašu HSV-u, a novi član Spursa je dosadašnji veznjak Montpelliera Benjamin Stambouli.

Izvor: Agencije