Dan ljudskih prava na SFF-u

Četvrti dan Sarajevo Film Festivala posvećen je ljudskim pravima. To je jedinstvena prilika da sarajevska publika vidi istinite priče koje do gledatelja često dopiru više nego fikcija.

Dokumentarni film “Povratak u Homs” upečatljivo svjedoči o trogodišnjem ratu, koji je zbog novih sukoba u Ukrajini i Gazi, pao u drugi plan svjetske javnosti.

Amer Ahmad je 27-godišnji sirijski aktivist i novinar. Godine 2012, zbog kritika prema vladajućem režimu iz Damaska, jedva je spasio živu glavu.

Bio je ranjen, pa je preko Libanona dospio do Francuske, gdje sada ima status izbjeglice. I dalje širi riječ o tome što mu se događa u domovini.

Sagovornici poginuli ili nestali

“Radili su strašne stvari, bio sam uhićen tri puta. Gasili su nam cigarete na tijelima. Prvi puta bio sam zatočen tri mjeseca. Nisam znao ni gdje sam, kao ni moja obitelj, mislili su da sam mrtav”, svjedoči Ahmad.

Nebrojeno je sudbina poput Amerove. Zato je redatelj Talal Derki, u dokumentarcu “Povratak u Homs”, progovorio o dvojici mladih aktivista koji se bore u gradu prozvanom “srce revolucije.”

Producent filma Orwa Nyrabia otkrio je da su neki sugovornici u međuvremenu poginuli, a drugima se potpuno izgubio trag.

“Film smo snimali u najgorim mogućim uvjetima koje možete zamisliti. Sama činjenica da nosite kameru dovoljna je da vas ubiju. Bili smo mete stalno. Pucali su na nas puno puta. Trebali smo svu sirovinu pomalo prokrijumčariti iz Sirije. To je bio veliki posao i mnogo pobunjenika u tome nam je pomoglo”, kaže Nyrabia.

Švicarsko veleposlanstvo u BiH šestu godinu zaredom domaćin je Dana ljudskih prava SFF-a.

Ravno u srce gledatelja

“Mislim da dokumentarci idu ravno u srce gledatelja. Dodiruju jer govore istinite priče. Zato se i ljudi bolje mogu humano povezati”, kaže Claudia Buess iz Veleposlanstva.

Nakon same projekcije, dojmove je s gledateljima podijelio i meksički glumac Gael Garcia Bernal, također angažirani aktivist za ljudska prava i humanitarac.

“Mislim da ovaj dokumentarac sadrži sve ono najimpresivnije zašto dokumentarci postoje, da bi objasnili i detaljno razjasnili priče”, smatra on.

“Upravo zbog impresivnosti stvarnih događaja iz ljudskih života, filmski stvaratelji nikada neće prestati dokumentirati ratne sukobe i proučavati razloge njihovih nastajanja”, izvještava reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Izvor: Al Jazeera