Oglasi

Dan kada je srušena Ferhadija

I dalje traje obnova znamenite Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, srušene 7. maja 1993. godine.

U Bosni i Hercegovini obilježava se Dan džamija. Ovaj datum simbolično je izabran jer obilježava i dan kada je, 1993, eksplozivom srušena jedna od najstarijih, Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci.

Dvadeset godina kasnije, Ferhadija se obnavlja, a s njom i život Bošnjaka u gradu na Vrbasu.

Sedmi maj 1993. dobro pamti predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci, Kasim Mujčić.

Njegova je kuća nekoliko stotina metara od Ferhadije. Eksplozija, u kojoj je srušena džamija, potresla je i njegov dom, rekao je Al Jezeerinoj reporterki Ljiljani Smiljanić.

"Vrlo je teško to opisati. Strah, nevjerica. Jednostavno ne znate je li stvarnost, je li java, je li san? Međutim, šta je tu je. Čovjek je morao prihvatiti činjenično stanje. Nije bilo lako", kaže Mujčić.

Dvadeset godina nakon rušenja, banjalučka Ferhadija jedri i raste, kaže banjalučki muftija Edhem Čamdžić. Sa radošću pokazuje da srce džamije polako dobija nekadašnji oblik.

"Šalje se sa Ferhadije, njenog minareta, poruka potrebe za dijalogom. Dijaloga i tolerancije nikad nije dosta. Ove naše razlike, koje imamo, vrlo često kaže neko: Mi smo osuđeni da živimo zajedno. Ne, nismo mi osuđeni. To je naša prednost", kaže banjalučki muftija.

Pronađen kamen

Dijelovi džamije, koji nisu uništeni u eksploziji, srušeni su kasnije. Bačeni su na smetlište i u rijeku Vrbas.

Ipak, 85 posto kamena je pronađeno i bit će ugrađeno u novu džamiju. Ostatak je izvađen iz istog kamenoloma u okolini Banje Luke, odakle potiče i kamen iz originalne, 500 godina stare Ferhadije.

Svi radovi izvode se tačno onako kako je građena i prva Ferhadija. Koristi se isti materijal, kao i tehnike. Osim džamije, biće izgrađeni i ostali objekti, koji su se nalazili u dvorištu džamije, poput šadrvana.

Ferhadija je nekad za Banjalučane bila jedan od simbola grada.

"Neka se obnavlja. Nije je ni trebalo rušiti", kaže jedna stanovnica Banje Luke.

"Nama je jako drago vidjeti da je konačno pokazala svoj oblik i konture", ističe drugi mještanin.

Vjernici trenutno namaz obavljaju u prostorijama Islamske zajednice.

Već sljedeće godine to će biti moguće pod svodom Ferhadije, nada se banjalučki muftija.

Važnost obnove

Kaže da je obnova važna. Ne samo Ferhadije, već i drugih džamija, crkvi, ali i kuća.

"E, to čovjeka ohrabruje. S tim čovjek ima jednu nadu. Mi nismo nikad nadu izgubili, budite sigurni. Bili smo uvijek ti koji su se uzdali u svemogućeg Boga, dž.š. Mi smo bili ti, koji smo obnovom džamija posebno ohrabreni. To je ulijevalo nadu da će se ljudi vratiti", ističe banjalučki muftija.

Neki se i jesu vratili. Od 62 hiljade Bošnjaka, koliko ih je prije rata živjelo u Banjaluci, sada ih je 15 hiljada.

Kamen temeljac za obnovu Ferhadije trebalo je da bude položen 2001. Međutim, svečanost su prekinuli neredi.

U kamenovanju poginuo je Murat Badić iz Cazina. Banjalučani se svake godine pomole i za njega.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.