Dan gnjeva ujedinjenih Palestinaca

Potezi UAE-a i Bahreina su prijetnja dugogodišnjim arapskim zahtjevima da Izrael okonča višedecenijsku okupaciju palestinske zemlje (Reuters)

Dogovori o normalizaciji odnosa pojedinih arapskih država s Izraelom, natjerali su razjedinjene palestinske političke frakcije da marljivo rade u multilateralnim pregovorima na obnavljanju jedinstva i popravljanju podjele između pojasa Gaze i Zapadne obale, u razgovorima koji obećavaju mnogo više nego prethodni napori.

Ministri vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina u utorak će u Bijeloj kući u Washingtonu potpisati dogovor koji predviđa uspostavljanje punih odnosa sa Izraelom, kršeći Inicijativu o arapskom miru. Taj njihov potez predstavlja prijetnju dugogodišnjim arapskim zahtjevima da Izrael okonča višedecenijsku okupaciju i s Palestincima postigne dogovor koji predviđa rješenje sukoba temeljeno na formiranju dvije države.

Palestinske grupe, predvođene Hamasom i Fatahom, u subotu su dogovorile „zajedničko vodstvo“ pod kojim će biti sve palestinske frakcije, a koje će povesti „sveobuhvatan narodni otpor“ protiv izraelske okupacije, navedeno je u saopštenju.

Utorak su označili danom „narodnog odbijanja“.

Demonstracije širom svijeta

Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali planiraju „dan gnjeva“ i demonstracija, dok se protesti očekuju i pred ambasadama Izraela, SAD-a, UAE-a i Bahreina širom svijeta.

Formiranje zajedničkog vodstva i unutarpalestinskog jedinstva dogovoreno e na sastanku predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa, Hamasovog Ismaila Haniye, šefa Islamskog džihada Ziyada al-Nakhale, te lidera ostalih palestinskih grupa.

Hamas i ostale palestinske frakcije godinama su pozivale na takvu vrstu sastanka, ali je Abbas odbijao ideju, pozivajući Hamas da prije toga ispoštuje ranije dogovore.

No, novi veliki izazovi koji su se nametnuli Palestincima, a najveći je normalizacija odnosa između arapskih zemalja i Izraela, Abbasa je ponukala da održi sastanak.

Husam Badran, član Hamasovog političkog ureda, Al Jazeeri je rekao da nekoliko faktora zbližava Palestince, a to su „dogovor stoljeća“ američkog Donalda Trumpa, izraelska aneksija palestinskih teritorija, kao i normalizacija odnosa arapskih zemalja sa „okupatorom“, koja predstavlja nož u palestinska leđa.

„Žurba dijela arapskih zemalja da normalizuju odnose sa okupatorskom državom natjerala nas je da formiramo ujedinjeno vodstvo narodnog otpora, koje treba biti na vrhu palestinskih prioriteta“, kaže Badran.

Zanemariti međusobne razlike

Tvrdi da Palestinci u ovom trenutku trebaju zanemariti međusobne razlike.

Na sastanku su formirana tri komiteta – prvi se fokusira na formiranje zajedničkog vodstva koje će aktivirati narodni otpor izraelskoj okupaciji, drugi je odgovoran za viziju prevazilaženja podjela između Gaze i Zapadne obale, a treći za oživljavanje Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Komitetima je dato pet sedmica da iznesu preporuke palestinskom predsjedniku Abbasu, koji je obećao da će ih prihvatiti, kakve god budu.

Hamas i Fatas su podijeljeni od 2007. godine, kada je Hamas protjerao Fatahove snage iz Gaze nakon mjeseci tenzija. Od tada, bilo je mnogo pokušaja da se podjele prevaziđu, no, niti jedan nije bio uspješan.

U posljednje vrijeme, primjetna su osjetna poboljšana odnosa između dvije frakcije.

Viši zvaničnik i glasnogovornik Fataha Iyad Nasssar Al Jazeeri je rekao da „prijetnje i opasnost s kojima se suočava palestinski narod vodi napretku po pitanju nacionalnog jedinstva“.

Dodao je da se njegova partija nada da će podjele među Palestincima pasti.

Izvor: Al Jazeera