Dan državnosti Katara u znaku jedinstva

Ovogodišnje slavlje događa se usred zaljevske krize (EPA)

Katar danas slavi Dan državnosti u vrijeme aktuelne zaljevske diplomatske krize, koja je, kako se čini, stvorila veći osjećaj jedinstva među 2,5 miliona stanovnika te države.

Ovaj praznik slavi se 18. decembra, a tog dana 1878. šeik Jassim bin Mohammed Al Thani naslijedio je oca na mjestu emira i poveo državu ka jedinstvu. Dvodnevni praznik (17. i 18. decembar) proglasio je aktuelni emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Thani.

Sinhronizovani prelet 300 malih bespilotnih letjelica održan je u nedjelju u Dohi.

Vojna parada održat će se danas popodne, a tokom dana planirane su razne kulturne manifestacije, kao i večernji vatromet.

Prošle godine slavlje je otkazano jer je Vlada Katara željela iskazati solidarnost s narodom Halepa tokom ofanzive jedinica sirijskih vlasti da preuzmu ovaj grad iz ruku pobunjenika.

Ovogodišnje slavlje događa se u vrijeme blokade Katara, koja traje već sedam mjeseci, a koju su nametnuli neki zaljevski susjedi. Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. juna, optuživši ga za “terorizam” i previše bliske veze s njihovim velikim rivalom Iranom. Doha negira te optužbe.

Neki od stanovnika Katara govorili su za Al Jazeeru šta im znači današnji Dan državnosti.

Mohamed Alsherawi – državljanin Katara

“Dan državnosti ove godine nešto je posebno. Naročito sa zaljevskom krizom, osjećamo se ponosniji što smo dio ove nacije. Više smo ponosni na jedinstvo, ne samo državljana već i useljenika. Zajedno slavimo, s rukom u ruci, veoma smo sretni što smo ovdje u Kataru.”

Marcela Daza – Kolumbijka, majka troje djece, stanovnica Katara od aprila 2017.

“Ovo je naš prvi Dan državnosti i nisam mislila da je moguće imati ovakav osjećaj ponosa u državi daleko od moje. Imali smo loše iskustvo s blokadom. Bila sam sretna u Dohi, ali nisam mnogo znala o vlastima. Nakon gracioznosti, elokventnosti i snage koje je pokazao naš vladar ispunjena sam ponosom. Nikad mi Dan državnosti u mojoj državi nije imao toliko smisla sve do ovog u stranoj zemlji.”

Virgilio Fajardo Apolinario – računovođa s Filipina

“Kako traje zaljevska kriza, sve više cijenim ovu državu, ne samo zbog prilika koje mi je pružila već i zbog časti i privilegije da budem dio ove zemlje. Nikad nismo učestvovali u ovakvim dešavanjima, ali ove godine jedva čekamo paradu. Želimo da naša djeca vide kako je bitno slaviti ovaj dan.”

Rachel Morris – državljanka Australije i zaposlenica u odjelu za odnose s javnošću u zdravstvu

“Ove godine vidim stvarnu povezanost useljenika i lokalne zajednice. Mislim da nas je opsada sve ujedinila, ali i podsjetila da živimo u sigurnoj državi, koja pruža dobrodošlicu.”

Mohamed Hamada – računovođa iz Mauritanije

“Ovogodišnji Dan državnosti veoma je važan za useljenike, a i za lokalnu zajednicu, jer želimo pokazati svijetu da je Katar dobro, mi smo dobro. Moj posebni dan proslave Dana državnosti bit će na društvenim mrežama, gdje ću objavljivati šta se zaista ovdje dešava.”

Izvor: Al Jazeera