Oglasi

Dan Arefata, najvažnija etapa hadža

Muslimani vjeruju da je na ovom brdu nedaleko od Meke poslanik Muhamed održao svoj posljednji govor, prije više od 1.400 godina.

T6AgynSpcmk

Muslimanski hodočasnici, odnosno hadžije, u srijedu do zalaska sunca borave na brdu Arefat, nedaleko od Meke. To se smatra drugom i najvažnijom etapom hadža.

Arefat, ravnica nedaleko od Meke. Uoči Kurban-bajrama, doslovno je preplavljena milionima vjernika iz svih dijelova svijeta. Svi odjeveni u bijelo, pod vrelim pustinjskim suncem, uzvikuju iste molitve.

"Arefat se smatra vrhuncem hadža. Hadžije vjeruju da će im Bog upravo na ovaj dan i na ovom mjestu oprostiti sve grijehe. Nakon zalaska sunca, hadžije će krenuti prema mjestu koje se zove Muzdelifa, gdje će sakupiti kamenčiće za simbolično kamenovanje đavola tokom prva tri dana Kurban-bajrama", javlja reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Među vjernicima na Arefatu je i mladi bračni par iz Libana. Zina već treći put obavlja hadž. Pojašnjava njeno shvatanje boravka i molitve na ovom mjestu.

Poslanikov posljednji govor

"'Svi smo ujedinjeni, svih nacionalnosti. Nema nikakve razlike između bogatih i siromašnih. Ovo je Božiji način da vidimo druge i drugačije i da s njima suosjećamo. Ja danas ne nosim nikakvu lijepu odjeću, nemam nakita, nemam ništa. Ovdje sam samo da se molim i da tražim oprost od Boga", kazala je Zina, hadžinica iz Libana.

Njen suprug Seid dijeli isto mišljenje i smatra kako je danas mnogo lakše obaviti hodočašće nego što je to bilo nekada.

"Sa klima uređajima, autobusima i hotelima, i sa svim luksuznim uslovima koji se ovih dana nude hadžijama, uprkos svim poteškoćama, ovo je ipak jedno jednostavno hodočašće. Sjetimo se samo sa kakvim su se teškoćama susretali naši preci kada su dolazili iz Tunisa ili Maroka, na kamilama ili brodovima", rekao je Seid, hadžija iz Libana.

Muslimani vjeruju da je poslanik Muhammed upravo na tom mjestu održao svoj posljednji govor, prije više od 1.400 godina. U tom govoru dao je neke od najvažnijih smjernica svojim sljedbenicima.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.