Damir Škaro: Od utjecajnog člana HDZ-a do ‘nevažne’ osobe

Damir Škaro
Damiru Škari određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog spolnog uznemiravanja i silovanja (Davorin Višnji? / Pixsell)

Slučaj Damira Škare, bivšeg olimpijskog brončanog boksačkog teškaša i nekoć vrlo istaknutog člana Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a kojega je djelatnica najvećeg autokluba u Hrvatskoj, Autokluba (AK) Siget, čiji je čelnik, u televizijskoj emisiji optužila za silovanje, izazvao je novi potres i zgražanje na hrvatskoj javnoj sceni.

Škaro je nakon ulaska u HDZ ostvario impozantnu ne-sportsku karijeru – 90-ih je godina bio saborski zastupnik, objavio je više knjiga i doktor je ekonomskih znanosti, a posljednjih je godina uspio ući i u Upravni odbor Hrvatskog autokluba (HAK), ‘zlatnu koku’ za svaku vlast u kojoj su se često vodili ‘ratovi’ oko upravljanja.

‘Umrežavanje’ sa strukturama

Nakon što je prije nekoliko dana uhićen na ulazu u Hrvatsku iz BiH, određen mu je jednomjesečni istražni zatvor pod sumnjom spolnog uznemiravanja i silovanja.

No, Škari istrage nisu nepoznanica – ranije ga se, kako su prenosili hrvatski mediji, teretilo za prijevaru i pronevjere vezano upravo uz upravljanje AK Siget, podignuta je bila i optužnica, no Škaro je ‘preživio’ i unatoč svemu ostao blizak vrlo utjecajnim političkim krugovima sve do danas.

Internetom kruže njegove fotografije s Kolindom Grabar-Kitarović, mediji pišu da je jednom je prilikom bio i njezin izaslanik, a moglo ga se vidjeti i s premijerom i šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem koji je komentirajući ovaj slučaj rekao, slično kao i predsjednica, da osuđuje svaki oblik seksualnog i obiteljskog nasilja, da nema uvid u to što rade pojedini ljudi u stranci te da će o Škarinom statusu odlučiti stranačka tijela.

Komentatorica portala Net.hr Đurđica Klancir kaže kako je Škarin primjer zanimljiv kao put uspjeha i uspješnog umrežavanja s najvišim strukturama u stranci.

“Postoje, naravno, i zastupnici HDZ-a koji su 90-ih, pa i kasnije, nastupali i bili politički aktivniji, ali nisu se tako umrežili u sam vrh stranke, odnosno uspijevali napredovati, nisu ih čekale sigurne fotelje. On je sigurno primjer osobe koja se jako dobro znala snaći, neovisno o tome što su se cijelo vrijeme dovodile u pitanje njegove stručne kompetencije”, navodi Klancir.

Tu se, kaže, dolazi do toga da je to simptom problema u Hrvatskoj koji se tiče ‘kontroverznih’ osoba.

Klancir: Ne može svatko u isti dres kao i Plenković

Osim što se Damira Škaru moglo vidjeti u društvu hrvatske predsjednice, moglo ga se vidjeti i s premijerom Plenkovićem na tradicionalnoj utakmici povodom godišnjice osnutka HDZ-a što, smatra Klancir, ukazuje na njegov status.

“Vama je jasno da ne može bilo tko biti u toj HDZ-ovoj reprezentaciji, da se to valjda u tom najvišem gremiju mudruje tko ima priliku i čast biti i odjenuti isti dres s Andrejem Plenkovićem. On, Damir Škaro, je imao tu čast. Dakle, on je očito bio i ostao čovjek koji može dobiti u jednom telefonskom pozivu i predsjednicu i premijera, usudila bih se reći vjerojatno i predstavnike sudbene vlasti, mnoge menadžere. Dakle, on je uspio biti hrvatska elita, unatoč svim tim čudnim poslovnim potezima, pa i sumnjivim”.

Utjecaj kontroverznih ličnosti

“On je i prije desetak godina bio istraživan i za sumnje oko gospodarskog kriminala, znamo da se jako dugo povlači taj problem što se zapravo zbiva u AK Siget, u tom odnosu između AK Siget i HAK-a, koji je sam po sebi, rekli bismo, ‘tvornica novca’. Sve je u tom, nazovimo poslovanju, bilo vrlo netransparentno. I naravno, sada ovaj trenutak u kojem je gospođa koja radi u AK Siget optužila njega, dakle visokorangiranog, nadređenog, za spolno zlostavljanje, sada je to sve puklo kao nekakva zrela voćka, sve je buknulo, propituje se cijeli taj put Damira Škare, sve te sumnjive operacije u kojima je sudjelovao i očito sve do ovih dana, unatoč svim tim sumnjama i bizarnostima, uspijevao je biti visokorangiran i visoko utjecajan”.

Unatoč svjedočenju žene koja ga je optužila, ne može se, ističe, prejudicirati i proglasiti ga silovateljem i nasilnikom, no ono što smatra zabrinjavajućim su reakcije onih s kojima je, kako kaže, bio ‘umrežen’.

“Nitko ne očekuje od predsjednice ili premijera ili visokorangiranih političara HDZ-a da ulazi u sam čin ili optužbe, ali postoji način na koji se visokorangirani političari moraju distancirati od sumnji da se nešto tako dogodilo. Jer, podsjetimo se, premijer Plenković je izgovorio: To ostavimo stranci, ja ne znam, on je član negdje u nekom ogranku… Dakle, on je to nastojao minorizirati, svesti Damira Škaru na jednog običnog člana HDZ-a u tamo nekom nepoznatom ogranku. Dakle, u trenutku kada se dogode takve situacije, oni nastoje udaljiti osobu koja je bila u njihovom prvom krugu, koja je mogla s njima raditi, pa i igrati čuvene HDZ-ove utakmice ili pozirati s gospođom predsjednicom, sada nastoje svesti njega na običnog, nevažnog, neutjecajnog člana HDZ-a. Međutim, on to nije bio – on je bio utjecajan, on je bio osoba koja je uspješno komunicirala s najviše rangiranim HDZ-ovcima i na njima je sada odgovornost da se vrlo jasno distanciraju”.

Pitanje jasnog distanciranja

U takvim i sličnim situacijama, već i u trenutku sumnje, kada ni ne postoji pravorijek, navodi, odgovorni političar će se znati jasno distancirati.

“Da je to nedopustivo za bilo koga, da se treba vrlo odlučno distancirati, da njihova stranka ne smije imati članove koji se dovode u takve situacije. Ali vi vidite iz njihovog nastupa da oni to izbjegavaju učiniti”.

Novinar portala Index.hr Vojislav Mazzocco smatra, pak, da je Škarina poslovna karijera bila “nasilna”.

“On je nasilno preuzeo i AK Siget i HAK. To nije bilo nimalo nježno, to je bilo ‘neprijateljsko’ preuzimanje, nasilno preuzimanje jedne udruge, odnosno čak dvije udruge. Tako on već ima povijest nasilja”, kaže Mazzocco.

Sud će, pak, ističe, odrediti je li bio nasilan i na osobnoj razini. No, politika u Hrvatskoj, zaključuje, svoje pripadnike bez obzira na sve ne samo da čuva, nego i promovira.

Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu i bivši zastupnik u Hrvatskom saboru, kaže da je Damir Škaro jedan od mnogobrojnih primjera koji može poslužiti kao simbol određenog vremena i društva, koji je u svojem političkom i poslovnom djelovanju stekao dojam da mu nitko i ništa ne može.

Kultura nasilja i politički uticaj

Opći problem je, smatra, što mnogo negativnih pojava u Hrvatskoj ne samo da ne nailazi na zakonske kazne, nego ni na zgražanje i osudu.

Reći, pak, da se ne radi o sustavu ili da se ne radi o društvenoj klimi je, kaže, potpuno pogrešno jer u Hrvatskoj, navodi, postoji kultura nasilja zaštićena političkim utjecajem.

“Ovdje se radi o tome da i oni koji su, recimo župan [Alojz] Tomašević, sasvim jasno optuženi, ostaju na svojim funkcijama, blagoslovljeni time da njihov utjecaj oni daju da bi još utjecajniji spavali mirno”, zaključuje Kregar.

U društvu u kojem se, kako kaže Klancir, neprestano redaju skandali i ne postoji jasno distanciranje od neprimjerenog ponašanja, koje god to bilo, to je zabrinjavajuće jer su mogući svakakvi slučajevi.

“Ako mi nemamo državnike koji mogu i moraju se jasno distancirati od toga, koji moraju zagovarati standarde da je tako nešto nedopustivo, dakle da se u proteklih 10, 15, 20 godina krenulo odlučno i da se nije dopuštalo promicanje u elitu kojekakvih sumnjivih osoba, pa i kriminalaca, pa i to ‘miksanje’ politike i mafije s kojim se Hrvatska muči već proteklih nekoliko godina, dakle kada vi to ne rješavate u jednoj niskoj fazi, sve se to urasta i svi procesi se kompliciraju. I onda postaje sve moguće”.

Neprestano ‘koprcanje’

Stvara se, navodi, stanje ‘muteži’ jer ništa nije razjašnjeno i raščišćeno, uz neučinkovito pravosuđe brojni slučajevi ostaju manje-više nedovršeni i godinama u stanju sumnje.

“Mi građani se možemo zgražati, distancirati, mi novinari možemo pisati, upozoravati, ali tko je taj koji diktira ključne vrijednosti u državi? To su državnici, to su predsjednici, premijeri, oni su ti koji se moraju jasno i odlučno distancirati i upozoravati: Ovo je nedopustivo, prema tome imamo nultu stopu tolerancije”.

Umjesto toga, navodi, oni stvar minoriziraju, umjesto da se apsolutno distanciraju, zatraže brze akcije.

“Ali ne – to u društvu u kojem su svi umreženi, na žalost, više nije moguće i ostajemo u tom nekom neprestanom koprcanju i nejasnoći, pa i sada u ovom slučaju oko Škare”, zaključuje Klancir.

Izvor: Al Jazeera